KRVAVA MANIFESTACIJA

VIDEO, FOTO: UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Karnevalska atmosfera uskoro se pretvorila u festival krvi i suza - najmanje tri osobe pribijene čavlima na križeve

 
 Romeo Ranoco / REUTERS

Neki se vjernici daju razapeti, pokajnici si bičuju leđa do krvi: Filipini obilježavaju Veliki petak tradicionalnim krvavim manifestacijama koje ilustriraju vjerski žar velikim dijelom katoličkog arhipelaga.

Svake godine sela obilježavaju dva dana prije Uskrsa sjećanje na jedan od najkarakterističnijih trenutaka Pasije, na nezadovoljstvo Crkve, koja ne podržava njihovu praksu. Ti prizori privlače tisuće vjernika i turista u gotovo karnevalskoj atmosferi koja je odlična za biznis.

Ovog petka najmanje su tri osobe pribijene čavlima na križeve u selima sjeverno od Manile.

Čavli dugi osam centimetara prolaze šakama i stopalima pokajnika. Oni provode tek nekoliko minuta tako razapeti, a težinu im podupire mala stepenica pričvršćena za križ te ih se potom spušta i pruža njega.

Drugi vrhunac je procesija pokajnika golog poprsja koji si bičuju leđa do krvi pred prisutnima koji snimaju selfieje.

Putem su auti, nastambe pa čak i boce vode koje nude ulični prodavači poprskani kapljicama krvi.

Iako većina od 80 milijuna filipinskih katolika provodi dan u crkvi ili s obitelji, vjernici koji trpe raspeća čine to radi oprosta od grijeha.

Filipinska crkva ne odobrava tu praksu tvrdeći da je Isus Krist već proživio te trenutku za ljude te da nema nikakva razloga da ih se ponavlja.

"Crkva nikada ne potiče samokažnjavanje a još manje razapinjanje", izjavio je Roy Bellen, glasnogovornik nadbiskupije Manile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:58