PRIZEMLJILA IH PANDEMIJA

VIDEO, FOTO: 'VALJDA NEĆE OSTATI NA OVOM GROBLJU' Pilot napravio prelet iznad pustinje i snimio video koji najbolje svjedoči o propasti avioindustrije

 
Southern California Logistics Airport
 Mark Ralston / Brandon Sloter / / AFP / Profimedia, Newscom, USA TODAY Network, ddp USA

Avioindustrija, a naročito avioprijevoznici, bez sumnje su među najjače pogođenim sektorima tijekom korona-krize. Naime, strah od zaraze, masovno zatvaranje granica i prijevoza prisililo je gotovo sve kompanije da prizemlje ili sve avione u svojoj floti ili većinu njih.

Gubici cijelog sektora mjerit će se u stotinama milijarda dolara, mnogi avioprijevoznici vjerojatno će propasti, a čak i najveće svjetske aviokompanije nisu sigurne hoće li preživjeti ovaj udar bez presedana.

Jedno od mjesta na kojem su privremeni dom našli prizemljeni avioni jest Southern California Logistics Airport (Logistički aerodrom Južne Kalifornije) na kojem je trenutno parkirano više od 400 putničkih i teretnih aviona.

Jedan pilot, Bryan Keith, prošlog je tjedna napravio prelet iznad ovog aerodroma u Kaliforniji i snimio je prizore koji se ne viđaju tako često.

- Let je bio epski. Ima nešto neobičnog u tome da gledate sve te zrakoplove napuštene na vrućem pustinjskom suncu - priča Keith tijekom niskog leta iznad aerodroma.

Većina aviona tamo je, nadaju se aviokompanije, samo privremeno. No, ovaj aerodrom nudi i uslugu takozvanog "groblja aviona", to jest odlagališta za zrakoplove koji se više nikad neće vinuti u nebo.

- Većina njih ovdje su samo privremeno, ali neki sada služe samo kako bi se s njih uzimali dijelovi - tumači Keith tijekom preleta.

Fotogalerija: Stotine parkiranih aviona u Kaliforniji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:42