DAN ZA POVIJEST

VIDEO, FOTOGALERIJA Atlantis se ušao u povijest! Pogledajte kako je izgledalo posljednje lansiranje

 AFP

>>>>>>> NOVO - 17:38 - Glavni motor Atlantisa je isključen. Vanjski spremnici goriva su odbačeni. Atlantis je ušao u orbitu. Počela je 12-dnevna misija. Atlantis će se spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom u nedjelju ujutro.

17:26 - Atlantis je uspješno lansiran!

17:20 - Atlantis će definitivno poletjeti u predviđeno vrijeme. Direktor NASA-e Jeff Spaulding i direktor lansiranja Mike Leinbach pozdravili su zapovjednika i posadu Atlantisa i poželjeli sreću.

16:50 - Američki mediji pišu kako je moguće da će lansiranje možda biti odgođeno zbog lošeg vremena. Naime, meteorolozi predviđaju 70% vjerojatnosti za kišno nevrijeme popraćeno grmljavinom. Odluka o mogućoj odgodi trebala bi biti donešena u 17 sati po našem vremenu.

Prema pisanju NASA-ine stranice, posada Atlantisa "ima zeleno svjetlo" ukoliko vremenski uvjeti ostanu kakvi jesu u slijedećih 40-ak minuta.

"Optimistični smo da će lansiranja biti, i to prema planu - u 17:26 sati", kaže NASA-in komentator George Diller.

CAPE CANAVERAL - NASA je gorivom napunila raketoplan Atlantis pripremajući ga posljednje lansiranje u 30-godišnjem svemirskom programu. Čak ni loše vrijeme ne može odgoditi početak Atlantisova putovanja.

Prognostičari su najavili vrlo loše vrijeme, predviđajući da se šanse da lansiranje bude odgođeno kreću se oko 70 posto. Unatoč tome, voditelji posljednje space shuttle naredili su punjenje goriva u spremnike, a četveročlana posada počela je s pripremama.

Posljednji ljudi koji će letjeti raketoplanom su zapovjednik Chris Ferguson, pilot Doug Hurley, Sandy Magnus i Rex Walheim. Oni će s Atlantisom do Međunarodne svemirske postaje ponijeti više od četiri tone zaliha hrane i opreme što je dostatno za godinu dana boravka u svemiru.

Posljednje lansiranje raketoplana u povijest predviđeno za petak u 11,26 sati prema lokalnom vremenu (17,26 sati prema CET-u).

Očekuje se kako će više od 750 tisuća znatiželjnih turista svojim očima svjedočiti tom veličanstvenom događaju. Ovo će biti 33. let za Atlantis te 135 misija raketopana. Posada će u svemiru ostati 12 dana nakon čega se space shuttle program zauvijek gasi.

Kratka povijest raketoplana Atlantis u slikama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:19