UPOZORAVAJUĆE PORUKE

VIDEO: GLAVNI AMERIČKI GENERAL ZA EUROPU 'Srbi kao narod su najveći problem na Balkanu. Očita je veza s Rusima koji ih kvare i manipuliraju njima'

 
S lijeva na desno: Vladimir Putin, Curtis Scaparrrotti, Aleksandar Vučić
 Reuters/Profimedia/CROPIX

Šef medijske službe američkog zapovjedništva za Europu bojnik Juan Martinez izjavio je za Tanjug da je zapovjednik američke vojske za Europu i glavni zapovjednik NATO snaga u Europi general Curtis Scaparrrotti 8. ožujka pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim s 'lošim utjecajem" i 'manipulacijom' Rusije u Europi, a 'posebno u Srbiji i na Balkanu'.

Njegove primedbe i komentari tijekom izlaganja pred Vojnim odborom američkog Senata fokusirali su se na 'važnost NATO saveza, izazove povezane s ruskim malignim utjecajem i naporima Rusije da utječe i manipulira europskim narodima, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenju zapovjedništva SAD za Europu u borbi protiv terorizma', izjavio je Martinez za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga upućeno sjedištu NATO-a u Bruxellesu da objasne stav generala Scaparrottija koji je identificirao Srbiju i srpski narod na Balkanu kao 'najveći problem', bojnik Martinez je rekao da je zapovjedništvo oružanih snaga SAD-a za Europu u potpunosti predano svojim europskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Scaparrotti imao s predstavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Scaparrotti rekao da je zabrinut zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

"Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Europe, na jedan ili drugi način. Regija za koju sam ja danas zabrinut jest Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD-a uspjeli održati stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali i Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli pozornost s te regije, poručio je Scaparrotti, piše RTS.

Scaparrotti je pozvao na obnavljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u području bezbjednosti i podizanje kapaciteta za angažiranje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

Transkript razgovora

- Možete li biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog miješanja i utjecaja?", upitao je senator Tom Cotton.

- Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza..., odgovorio je Scaparrotti.

- Na Srbiju ili Republiku ..., pitao je senator.

- Na Srbiju, odgovorio je general.

- Republika Srpska?, ponovio je senator.

- Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna povijesna veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski utjecaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, utjecaja na narode kao efekt narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Zbog toga sam zabrinut, i vidio sam jačanje toga tijekom godinu i pol dana mog mandata, zaključio je general Scaparrotti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:13