OPTUŽENO 8 OSOBA

VIDEO: GLOBALNA KRIMINALNA AKCIJA Hakeri u 27 zemalja ukrali 45 milijuna dolara sa kreditnih kartica!

NEW YORK - Vlasti SAD-a optužile su osam osoba za korištenje podataka dobivenih hakiranjem sustava za obradu transakcija kreditnim karticama u međunarodnoj kriminalnoj akciji koja im je u nekoliko sati priskrbila 45 milijuna dolara.

Optuženici su tvorili globalnu cyber kriminalnu organizaciju sa središtem u New Yorku koja je ukrala podatke o debitnim karticama Mastercard iz dvije arapske zemlje, reklo je američko ministarstvo pravosuđa. Te su podatke uporabili za 40.500 transakcija s bankomata u 27 zemalja, rekli su tužitelji.

Kartice su izdale Nacionalna banka Ras Al-Khaimaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bank of Muscat u Omanu, rekli su tužitelji.

Vlasti su rekle da su uhitile sedmoricu od osam optuženih a svi su državljani SAD-a, dok je osmi, po tužiteljima, ubijen 27. travnja u Dominikanskoj Republici. Tužiteljica Loretta Lynch koja je podigla optužnice na konferenciji za tisak rekla da još nije jasno je li njegovo ubojstvo povezano s ovim slučajem.

Tužitelji su rekli da su se kriminalni napadi na sustave dogodila dva puta, u prosincu 2012. i veljači 2013. godine.

Hakeri su si osigurali pristup podacima tvrtki koje obrađuju kartične transakcije, uklonili ograničenja za isplate i potom organizirali skupine za izvlačenje novaca s bankomata po svijetu pomoću ukradenih podataka, rekli su tužitelji.

Potom su "naplatitelji" "oprali" zaradu, često kupovinom luksuzne robe, i dio zarađenog poslali natrag vođama organizacije.

Na području New York Cityja organizacija je podigla gotovo 400.000 dolara u manje od tri sata na više od 140 bankomata, rekli su tužitelji. Drugom su prigodom tijekom desetak sati na 3000 bankomata prikupili oko 2,4 milijuna dolara.

To ovaj slučaj čini drugom najvećom pljačkom banke u povijesti New Yorka, rekla je Lynch, nakon takozvane "pljačke Lufthanse" u kojoj su pljačkaši ukrali milijune u novcu i nakitu iz newyorške zračne luke John F. Kennedy.

Lynch je rekla da je moguće da je centrala globalne operacije bila van SAD-a ali da su sadašnje optužnice usredotočene samo na newyoršku ćeliju.

Mastercard je u izjavi rekao da je surađivao u istrazi i istaknuo da njegovi sustavi nisu bili zahvaćeni ili narušeni u napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:45