AKTIVISTI KRITIZIRALI POSTUPAK

VIDEO: GRANIČNA POLICIJA U BiH MIGRANTE STRPALA U ĆELIJE NALIK KAVEZIMA 'Pa što, unutra imaju bolje uvjete nego naši djelatnici na granici'

 
 AYS Info Team / YOUTUBE

Nevladina organizacija Are You Syrious na blogerskoj je platformi Medium u utorak objavila da im je poslana video snimka na kojoj se može vidjeti kako je u kavezima u sklopu prostorija za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza (MGP) Klobuk pored Trebinja pritvoreno sedam odraslih osoba i petero djece.

Iz organizacije Are You Syrious na Mediumu pišu da je riječ o dvije obitelji koje su se kretale oko granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore kod graničnog prijelaza Klobuk nedaleko od Trebinja. Dodaju i da su te ćelije koje nalikuju kavezima već viđene i spominjane u slučaju obitelji Houssiny. Navode i da najmlađe od petero pritvorene djece ima tri godine. Dvije su obitelji navodno prenoćile u spomenutim ćelijama.

Radio Sarajevo piše da su iz Granične policije Bosne i Hercegovine u utorak izvijestili da je grupa migranata sa snimke iz Crne Gore u BiH ušla ilegalno i to mimo graničnog prijelaza. "Zbog toga je s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) Crne Gore dogovorena readmisija na Međunarodni granični prijelaz Klobuk", kažu iz Granične policije BiH.

"Migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente izuzev potvrda da su tražitelji azila u Crnoj Gori. Nakon što su im službenici Jedinice granične policije Trebinje osigurali vodu i hranu do primopredaje pripadnicima MUP-a Crne Gore smješteni su u prostorijama za zadržavanje, jedinima koje Granična policija BiH na MGP Klobuk za tu svrhu ima na raspolaganju", nastavljaju iz Granične policije BiH te demantiraju da su migrantima u spomenutim prostorijama postupali nehumano.

"Projektiranje i izgradnja Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk financirani iz sredstava Europske unije. Montažni objekti MGP-a nisu klasično zidani pa su prostorije za zadržavanje ograđene metalnim pregradama. Riječ je o klimatiziranim prostorijama koje se po potrebi mogu i grijati. Prostorije se nalaze po videonadzorom, do njih dopire dnevno svjetlo, posjeduju sanitarne uvjete, a migranti u njima nisu bili zaključani. Prostorije su predviđene za kraća zadržavanja do šest sati, a migranti u njima nisu proveli duže od dva sata", navode iz Granične policije BiH.

Dodali su i da su službene prostorije Granične policije BiH i uvjeti rada njezinih službenika na velikom broju graničnih prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija u kojima su na MGP-u Klobuk migranti boravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20