BLAIR U FINIŠU KAMPANJE

VIDEO I Tony Blair protiv Nicka Clegga: On ne bi tražio glas za Gordona Browna

Ohrabren anketama, posljednji dan kampanje Brown je pozvao neodlučne birače da se ‘vrate kući, laburistima’
 Reuters

LONDON - Dan prije izbora u Britaniji danas je anketa koju je za list Sun provela organizacija YouGov pokazala da se razlika između konzervativaca i laburista smanjila te da bi stranka premijera Gordona Browna na kraju mogla osvojiti i najveći broj zastupničkih mjesta.

Taktičko glasanje

Anketa YouGova, organizacije koja je više puta kritizirana kao pretjerano sklona konzervativcima, pokazala je da bi za torijevce glasalo 35 posto birača, kao i u posljednjoj anketi te organizacije objavljenoj ovaj vikend, ali da je rejting laburista porastao sa 28 na 30 posto, dok su liberalni demokrati pali sa 28 na 24.

Te je rezultate odmah iskoristio Brown kako bi proglasio da je zamah ipak sada na njegovoj strani te je neodlučne birače pozvao da se “vrate kući, laburistima”. Premijer je kritizirao i svog ministra za školstvo, Eda Ballsa, inače jednog od Brownovih najbližih suradnika, zbog poziva biračima da u izbornim jedinicama u kojima bi mogli pobijediti konzervativci, glasaju “taktički” protiv Camerona, pa čak i ako to bude značilo da svoj glas daju liberalima.

Brown je navodno bio toliko ljutit da je u intervjuu za Times u jednom trenutku rekao: “A tko je taj Ed?”.

Brown je priznao da zapravo želi dobiti najveći mogući broj glasova, što bi mu omogućilo da možda ipak nagovori liberale da s njim uđu u koaliciju. Jer, lider liberala Nick Clegg poručio je da nema šanse da podrži laburističku vladu ako po broju glasova bude tek treća, pa makar imala i najveći broj zastupnika.

Glasajte kako vjerujete

Protiv taktičkog glasanja za liberale izjasnio se u komentaru za Guardian i bivši premijer Tony Blair .

“Stvar je jednostavna. Glasajte za ono u što vjerujete. Ako mislite da je njihova politika dobra, glasajte za njih, ali ako ne mislite tako, nemojte. Liberalni demokrati neće ići pred birače i govoriti ‘glasajte za laburiste’, oni nama pokušavaju oduzeti mjesta”, napisao je Blair.

Skloni manjim strankama

Na liberale su se okomili i konzervativci, koji tvrde da je glas za Clegga glas za parlament bez jasne većine. Konzervativni kandidat za ministra školstva Michael Gove rekao je da je to kao “spoj na slijepo”.

- Nakon što glasate za Nicka Clegga, ne znate s kime ćete završiti u krevetu. Premijer bi vam mogao biti Ed Balls, Harriet Harman ili David Miliband. Ako je to demokracija, ja sam banana - rekao je Gove.

No, da su britanski birači sve skloniji glasati za manje stranke pokazalo se već na prošlim izborima. Prema nekim analizama to je i zato što na izborima za europski, škotski, velški parlament i londonsku gradsku skupštinu glasaju prema proporcionalnom sustavu.

Cowell: Ovo nisu izbori za talent šou

Konzervativce je podržao i Simon Cowell, vlasnik licence za X Factor, koji je rekao da izbori za parlament naprosto nisu talent-šou.

- Za koga ćete glasati ne biste trebali odlučiti na brzinu, na temelju nekoliko minuta gledanja televizije. Mi sada nismo žiri u talent-šou koji izabire natjecatelje koji dobro zvuče. Buduća vlada naše zemlje mnogo je važnija od toga - rekao je Cowell.

Novi premijer može biti iz bilo koje stranke

SCENARIJ 1

konzervativci 40% - 338 zastupnika

laburisti 27% - 220 zastupnika

liberalni demokrati 24% - 65 zastupnika

Premijer - David Cameron

Vlada - Konzervativci vladaju sami, mogu odmah početi s reformama, smanjenjem deficita, povećanjem PDV-a

Idući izbori: svibanj 2015.

SCENARIJ 2

konzervativci 37% - 309 zastupnika

liberalni demokrati 29% - 81 zastupnik

laburisti 26% - 225 zastupnika

Premijer - David Cameron

Vlada - Manjinska konzervativna vlada kojoj u ključnim stvarima pomažu druge stranke. Vladat će kao da imaju većinu, ali će morati pristajati na kompromise

Idući izbori studeni 2010.

SCENARIJ 3

konzervativci 35% - 275 zastupnika

liberalni demokrati 29% - 86 zastupnika

laburisti 28% - 260 zastupnika

Premijer - David Cameron

Vlada - Formalna koalicija konzervativaca i liberalnih demokrata ili manjinska vlada koja će pokušati provesti i neke mjere koje traže liberali, što bi podijelilo torijevce

Idući izbori svibanj 2011.

SCENARIJ 4

konzervativci 33% - 309 zastupnika

laburisti 30% - 292 zastupnika

liberalni demokrati 29% - 91 zastupnik

Premijer - David Miliband

Vlada - Manjinska laburistička vlada s potporom liberalnih demokrata, obećala bi promjenu izbornog sustava, što traže liberali. No, Britanci bi tako dobili drugog neizabranog premijera, što bi izazvalo unutarstranačke podjele.

Idući izbori listopad 2011.

SCENARIJ 5

konzervativci 33% - 241 zastupnik

liberalni demokrati 30% - 98 zastupnika

laburisti 29% - 282 zastupnika

Premijer - Nick Clegg

Vlada - Laburisti bi imali više zastupnika, a liberali više glasova, pa bi Clegg vodio većinsku laburističku vladu. Premijer iz jedne i ministri iz druge stranke bili bi problem.

Idući izbori travanj 2011.

Izvor: The Times

Ključni trenutak ovih izbora je prva televizijska debata

Službena britanska kampanja trajala je samo mjesec dana, ali je posve preokrenula odnos snaga u anketama. Ključni trenutak - prva televizijska debata u kojoj je zasjao lider liberala Nick Clegg.

No, dok mu ankete sada daju i po 30 posto glasova na nacionalnoj razini, kada se glasovi rasporede po izbornim jedinicama, liberali nemaju ni 100 od ukupno 650 zastupnika u parlamentu.

Rezultat je to većinskog izbornog sustava, koji obično prirodno vodi prema dvostranačju, upravo zbog “propadanja” glasova - situacije u kojoj pobjednik dobiva sve, odnosno mjesto u parlamentu, a ostali ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55