SREĆA JE ZLOČIN

VIDEO: IRANCE HAPSE JER SU SRETNI Uhićeni jer su plesali po Teheranu i snimali spot za pjesmu 'Happy'

 YouTube

TEHERAN - Iranska je policija uhitila skupinu obožavatelja globalnog Pharrellovog hita 'Happy', koji su se, po uzoru na ljude diljem ostatka svijeta, drznuli snimiti vlastiti video kojim, dok u podlozi svira pjesma, žele izraziti sreću.

Video je osvanuo na internetu tijekom ožujka, a dosad je pregledan gotovo 200.000 puta. Prema izvješću BBC-ja, na snimci se vide trojica muškaraca i tri žene bez pokrivala za glavu kako plešu u ritmu Pharrellove pjesme po ulicama i krovovima glavnog iranskog grada Teherana.

'Pjesma Happy je bila izlika da budemo sretni. Uživali smo u svakoj sekundi snimanja. Nadamo se da će vam izmamiti osmijeh na lica', piše na kraju snimke.

Šef policije Hossein Sajedinia snimku je nazvao 'vulgarnom', ustvrdivši da je njome povrijeđena 'javna čednost', što god da ona predstavljala.

Državna televizija emitirala je u utorak aktere videa kako tobože priznaju zločin. Predstavljeni su kao glumci koje je netko nasamario.

'Kazali su mi da snimaju film i da su za to dobili dozvolu. Prevarili su me', rekao je jedan muškarac koji je plesao na 'Happy'. 'Obećali su nam da neće objaviti video', dodala je jedna žena koja je također sudjelovala u snimanju.

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, uhićeno je ukupno 13 osoba koje se dovodi u vezu sa spornom snimkom.

Sam Pharrell se oglasio na svom službenom Facebook profilu, osuđujući potez iranske policije. 'Pretužno je da su ove klince uhitili samo zato što su pokušavali širiti sreću', napisao je pjevač.

Iranski predsjednik Hasan Rohani na svom je Twitter profilu objavio poruku koju su neki interpretirali kao njegovu podršku uhićenima. 'Sreća je ljudsko pravo. Ne bismo trebali biti prestrogi spram ponašanja koja su rezultat radosti', napisao je.

Naknadno je stigla vijest da su svi osim redatelja oslobođeni, a da je televizijsko priznanje zločina bilo inscenirano svjedoči objava jedne od djevojaka iz videa na Instagramu. Reihane Taravati je uz svoju fotografiju napisala: 'Bok, vratila sam se. Hvala Pharrellu i svima kojima je bilo stalo do nas. Volim vas sve i jako ste mi svi nedostajali'.

'Iran je država u kojoj je sreća zločin', kazala je iranska novinarka Golnaz Esfandiari, koja inače radi za američki državni Radio Free Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:24