BLIZU VELIKE POBJEDE

VIDEO: ISIS PRED PORAZOM U SIMBOLU SVOJE MOĆI Asadovi vojnici osvojili predgrađe Palmire: 'Pitanje je sata kada ćemo osvojiti cijeli grad'

'Teroristima možemo samo poručiti da ulazimo u Palmiru i da nakon toga nećemo stati. Idemo u Raqqu'
 Reuters

Vojne snage sirijske vlade ušle su u Palmiru koja je od prošle godine bila pod vlašću džihadista Islamske države, objavila je državna televizija. Istina, vojska još nije ušla u sami grad gdje se vode žestoke bitke, ali je osvojila hotelsko naselje jugozapadno od grada. Također, sirijske snage nadiru i sa sjevera i vrlo blizu su arheološkim nalazištima koji su prije rata bili turistička atrakcija. Sada je pitanje što je sve od tih drevnih građevina ostalo nakon ISIS-a, ali čini se da bismo mogli saznati vrlo brzo. Asadova vojska je u velikoj ofenzivi, kažu da je pitanje sata kada će cijeli grad biti oslobođen.

- Teroristima možemo samo poručiti da ulazimo u Palmiru i da nakon toga nećemo stati. Idemo u Raqqu, u sami centar te bande - rekao je jedan vojnik na samom ulasku u grad.

Državna agencija SANA objavila je snimke helikoptera koji ispaljuju projektile, aviona koji nadlijeću pustinje, vojnike kako se približavaju Palmiri. Tvrde da veći problem od ISIS-ovih boraca vojnicima predstavljaju brojne mine koje su džihadisti 'posadili' na ulazu u grad.

FOTO: Reuters

Sirijski opervatorij za ljudska prava tvrdi da su civili pobjegli iz grada nakon što su im militanti Islamske države preko zvučnika poručili da je Asadova vojska blizu i da počinje borba u samom gradu.

Grad je smješten na strateški važnom području između Damaska i Deir al Zura. IS je Palmiru, grad po zaštitom UNESCO-a, zauzeo u svibnju prošle godine. IS-ovo uništenje nekoliko arheoloških dragulja, među kojima su bila i dva hrama stara 2000 godina, izazvala su globalno zgražanje i neodobravanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:45