PREBJEG IZ SIRIJE

VIDEO ISPOVIJEST: 'Jihadi John koristio se ovim trikovima kako bi smirio taoce prije nego li im odrubi glavu'

 Screenshot

Bivši član Islamske države, koji je navodno svjedočio smaknuću japanskog taoca kojem je Mohammed Emwazi (26) odrubio glavu pred kamerama, tvrdi kako je Jihadi John imao posebnu taktiku kojom se služio kako bi smirio zarobljenike.

Naime, prije nego li bi im stavio nož pod grlo, govorio bi im kako im se neće ništa dogoditi.

Muškarac, poznat samo kao Saleh, kazao je za Sky News da je maskirani militant koji se pojavljuje u propagandnim videima glavni šef u ekstremističkoj organizaciji odgovornoj za ubojstva stranih zatočenika.

- Govorili bi mi 'Reci im, nema problema, ovo je samo radi snimke, nećemo te ubiti, želimo samo da tvoja vlada prestane napadati Siriju. Nemamo ništa protiv tebe, ti si naš gost'. Stoga, se nisu brinuli. Uvijek sam im govorio 'ne brini, ništa ti se opasno neće dogoditi. No ja sam znao da će na posljetku biti ubijeni - ispričao je Saleh.

Jihadi John posljednji put je viđen u video snimci objavljenoj na internetu na kojoj se vidi japanski talac Kenji Goto kako leži mrtav.

Govoreći na lošem engleskom, novinaru je, nakon što je pobjegao iz ISIS-a, kazao da je bio tamo kada je Goto ubijen.

- Vidio sam na svoje oči kada je ubio Gotoa, ne izbliza, već s male udaljenosti. Jedan Turčin je zapovijedao 'stavi kameru ovdje', 'sad promjeni kut', no John je bio glavni šef. Cijelo vrijeme je govorio 'brzo, brzo, moramo ovo završiti'. Oni su ga svi slušali. On je naređivao, a ostali sve što je rekao radili.

Jihadi John, kazao je Saleh, zadobio je poštovanje ostalih zbog ubijanja stranih zatvorenika.

- Možda zato što je koristio nož. Ne mogu razumjeti zašto je tako 'jak'. Jedan čovjek ubija, a svi drugi ga poštuju. Sirijce može ubiti bilo tko, no strance ubija samo John - ispričao je Saleh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:47