SRAMOTA U KENIJI

VIDEO: ISTJERALI ZASTUPNICU IZ PARLAMENTA JER JE SA SOBOM NA SJEDNICU DOVELA BEBU?! 'Imala sam hitnu situaciju doma. Što sam trebala učiniti?'

 
 Screenshot: YouTube

Zastupnice u kenijskom parlamentu napustile su sjednicu u znak solidarnosti s kolegicom koja je morala izaći jer je sa sobom dovela bebu, piše u srijedu BBC.

Zuleika Hassan rekla je da je petomjesečnu bebu ponijela na posao jer je doma imala hitnu situaciju i jer parlament nema jaslice.

Prema poslovniku, ulazak u parlament zabranjen je "strancima", uključujući djecu. Neki muški kolege njezin su potez nazvali "sramotnim".

Predsjednik parlamenta Christopher Omulele naredio je zastupnici Hassan da izađe iz dvorane i poručio da se može vratiti bez bebe.

Hassan ga je pozvala da se pobrine za "pogodniju obiteljsku atmosferu" ako želi više žena u parlamentu.

"Doista sam učinila sve da ne dolazim s bebom, ali imala sam hitnu situaciju doma. Što sam trebala učiniti? Da u parlamentu postoje jaslice ili vrtić ostavila bi dijete ondje", rekla je.

Kenijski zastupnici donijeli su 2017. zakon o uređenju posebnih soba u kojima bi zastupnice majke mogle hraniti i presvlačiti bebe. No, do danas takvih prostorija nema.

Nekoliko zastupnica iz drugih zemalja fotografiralo se sa svojom djecom na poslu. Godine 2018. premijerka Novog Zelanda Jacinda Arden postala je prva svjetska čelnica koja je svoju tromjesečnu bebu pnijela na zasjedanje Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 05:02