49 OSOBA RANJENO

VIDEO: ISTRAGA ZBOG KRVAVIH SVATOVA 'Greškom su ispalili granatu na dvoranu i ubili 17 ljudi'

A wounded Afghan woman (C) is brought to the hospital in Helmand province early on January 1, 2015 after a rocket fired during fighting between Afghan forces and insurgents killed at least 15 wedding guests late on December 31. Most of the victims were women and children in the attack in Helmand's Sangin district, a Taliban stronghold where the US and British troops were involved in years of fierce fighting until the NATO withdrawal. AFP PHOTO / Noor Mohammad
 NOOR MOHAMMAD/AFP

KANDAHAR - Istraga je otvorena protiv afganistanskih vojnika osumnjičenih da su u sukobu s talibanima u srijedu iz minobacača pogodili dvoranu u kojoj se slavila svadba i usmrtili 17 ljudi, doznaje se u petak od mjesnih vlasti.

"Vojnici su ispalili minobacačke granate na svatove pošto su pobunjenici napali jednu kontrolnu točku", rekao je za AFP Jan Rasoulyar, pomoćnik guvernera pokrajine Helmanda, na jugozapadu zemlje, u kojoj je okrug Sangin, talibansko uporište u kojemu se dogodio taj izgred.

"Optuženi afganistanski vojnici (...) predani su pravosuđu", rekao je.

Četvorica vojnika, među kojima i zapovjednik, uhićena su i prevezena u Lashkar Gah, prijestolnicu pokrajine, gdje će biti saslušani.

Po riječima glasnogovornika pokrajine Farida Obaida, očevidci napada su rekli izaslanstvu privremenog guvernera Mohamada Naema da su "pobunjenici napali obližnju kontrolnu točku na što su afganistanske snage uzvratile granatiranjem iz minobacača, pri čemu je jedna granata pogodila svadbeni skup".

Granata je usmrtila 17 ljudi, među kojima žene i djecu, a 49 osoba je ranjeno.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani, koji je izrazio žaljenje zbog tog "nesretnog događaja", u četvrtak je čestitao afganistanskoj vojsci na preuzimanju odgovornosti za sigurnost u zemlji nakon povlačenja NATO-ovih borbenih postrojba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:44