DUGOPRSTI BAŠIR

VIDEO: ISTRAŽITELJI UPALI U KUĆU SVRGNUTOG PREDSJEDNIKA I IMALI SU ŠTO VIDJETI U više torbi držao je keš u vrijednosti većoj od 130 milijuna dolara!

 
 REUTERS

Sudanski javni tužitelj počeo je istragu protiv svrgnutog predsjednika Omara al-Bašira zbog sumnji u pranje i posjedovanje velikih količina novaca bez zakonske osnove, kazao je za Reuters sudski izvor u subotu.

Istražitelji sigurnosnih službi u Baširovoj su kući pronašli eure, dolare i sudanske funte u vrijednosti većoj od 130 milijuna dolara. Izvor iz sudanskog tužiteljstva je za Reuters otkrio da su istražitelji zaplijenili torbe u kojima je bilo spremljeno 6 milijuna eura, 351.000 dolara te 5 milijardi sudanskih funti ili oko 105 milijuna dolara.

Premješten u strogo čuvani zatvor

Bašira, kojeg Međunarodni kazneni sud traži zbog optužbi za genocid u sudanskoj zapadnoj regiji Darfur, svrgnula je s vlasti vojska 11. travnja, nakon višemjesečnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

 

Izvori iz obitelji kažu kako je ovog tjedna, nakon što je prvotno bio zadržan u predsjedničkoj rezidenciji, premješten u strogo čuvani zatvor u Kartumu. Izvor iz tužiteljstva kaže da će u spomenutom zatvoru bivši predsjednik biti ispitan.

Sudanska udruga profesionalaca, koja je predvodila prosvjede, traži odgovornost Bašira i njegove vlade, obračun s korupcijom i kronizmom te ublažavanje ekonomske krize koja se pogoršala tijekom zadnjih godina Baširove vlasti.

 

Tri mjeseca prosvjeda

U srijedu je sudansko prijelazno vojno vijeće naredilo središnjoj banci da provjeri financijske transfere od 1. travnja te da zaplijeni "sumnjiva" sredstva, javlja državna novinska agencija SUNA.

Vijeće je također naredilo "obustavu prijenosa vlasništva dionica do daljnjega te prijavljivanje svih većih i sumnjivih prijenosa dionica kompanija vlastima".

Građani su prije svrgavanja Bašira s vlasti više od tri mjeseca tražili smjenu vlade, koju su optuživali za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje vlada nestašica goriva i poskupljuju osnovne namirnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 20:58