ŽIDOVI ZGROŽENI

VIDEO: 'ISUS JE POSLAN U PLINSKE KOMORE U AUSCHWITZU' Je li ovo najšokantniji video ikad?

 Screenshot

Kontroverzni video pod imenom "Taj židov je umro za vas" prikazan uoči obilježavanja Dana sjećanja na holokaust (Jom hašoa), odnosno izraelski dan komemoracije za približno šest milijuna židova stradalih u holokaustu, izazvao je neviđeni skandal u svijetu, a židovi su ga prozvali "najneukusnijim videom na Youtubeu ikad".

Trominutni film snimljen u crno bijeloj tehnici prikazuje Isusa, kojeg se jedinog prikazuje u boji, kako s križem na ramenima korača prema plinskoj komori u zloglasnom koncetracijskom logoru u Auschwitzu. Pritom ga jedan od nacističkih vojnika naziva "samo još jednim židovom".

Autori ovog kontroverznog uratka su "Židovi za Isusa", skupina posvećena nagovaranju Židova na prelazak na kršćanstvo. Video je objavljen u doba godine kad židovi slave Pashu i Dan sjećanja na holokaust 28. travnja, a kršćani Veliki tjedan.

Kako tvrdi skupina, cilj je izazvati "nesporazume" oko Isusa i holokausta.

- Isus je često pogrešno povezan s počiniteljima holokausta. U stvarnosti, on se poistovjećuje s onima koji su bili žrtve. Holokaust je korišten - vjerojatno više od bilo kojeg drugog događaja ili teme - kako bi se spriječilo židovski narod od uzimanja u obzir dobrih vijesti o Isusu - stoji na internetskoj stranici grupe "Židovi za Isusa".

Video je na Youtubeu prikupio više od milijun pregleda, ali i ogroman broj kritika.

- Teško je razumijeti kako je itko mogao misliti da je ovaj projekt dobra ideja. Svaki židov s osobnom, obiteljskom, pa čak i povijesnom uspomenom na holokaust istog će trena biti zgrožen. Da ne spominjemo očito, oskrvnjivanje uspomene na šest milijuna židova te korištenje njihove patnje kao način za prelazak na kršćanstvo - kazao je član židovske zajednice, pisac Jay Michaelson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:30