KAO IZ FILMA STRAVE

VIDEO: IZ MORA IZAŠLA SLUZAVA ZELENA TVOREVINA Ribar snimio otrovno biće koje može narasti do 27 m dužine

 screenshot YouTube

Wei Cheng Jian iz Tajvana nedavno je, dok je lovio ribu u jednoj luci na području arhipelaga Penghu, snimio neobično biće.

Sluzava, duguljasta i zelena tvorevina polagano se kretala pored njegove opreme za ribolov, a u jednom je trenutku iz nje izletio crvenkasti crvoliki organ.

Eksperti nisu u potpunosti sigurni, no tvrde da bi mogla biti riječ o vrpčaru. Prema Hrvatskoj enciklopediji, vrpčari su beskralježnjaci bez razjašnjena sustavnog mjesta u životinjskom carstvu.

Po nekim svojstvima nalik su na virnjake, od kojih su se vjerojatno i razvili. Organi za izlučivanje u njih su protonefridije i to je vrlo vjerojatno crvenkasta tvorevina koja se u jednom trenutku vidi na snimci.

Vrpčari su prve životinje s razvijenim sustavom krvnih žila i optokom krvi zatvorenoga tipa. Tijelo im je spljošteno, tanko, vrpčasto, nesegmentirano, s dva otvora. Dugački su uglavnom od nekoliko milimetara pa sve do jednog metra, a vrsta golemi vrpčar i do 27 metara.

Dišu cijelom površinom tijela. Krv je u većine vrsta bezbojna, ali može biti i žuta, zelena, narančasta ili crvena.

Na nejasno odijeljenoj glavi nalaze se osjetila i jednostavne oči. Iznad prednjega crijeva u dugoj cijevi smješteno je rilo (često s otrovnom bodljom), organ za ubijanje plijena i za obranu.

Vrpčari su uglavnom morski stanovnici, živo su obojeni, grabežljivci su, hrane se mekušcima i drugim beskralježnjacima. Poznato je oko 800 vrsta.

Neki manji žive i u Jadranskome moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 16:19