EKSPLOZIJE U DAMASKU

VIDEO Izraelski avioni opet bombardirali Siriju! Cilj su ponovno bile rakete za Hezbolah

 CC

Izraelski je dužnosnik u nedjelju ujutro potvrdio da je Izrael tijekom noći izveo zračni napad blizu Damaska u Siriji, uz tvrdnju da je napad bio usmjeren na iranske rakete namijenjene Hezbolahu.

Izraelci su u noći na nedjelju izveli zračni napad blizu Damaska, rekao je za France presse visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Napad je izveden u blizini zračne luke Damask, a cilj su bili iranske rakete namijenjene Hezbolahu", rekao je.

Sirijska državna televizija ranije je objavila da su izraelske rakete u noći na nedjelju pogodile vojni istraživački centar Džamraja u sjevernom predgrađu Damaska.

Izraelci to nisu odmah željeli komentirati.

IZRAELSKI AVIONI BOMBARDIRALI SIRIJU Meta je bila pošiljka raketa za Hezbolah

"Novi izraelski napad pokušaj je da se podigne moral terorističkih skupina koje posustaju pod napadima naše plemenite vojske", objavila je sirijska televizija. Očevici su kazali da su u trenutku eksplozija na nebu vidjeli zrakoplove, objavio je Sirijski opervatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Izrael u Siriji gađao iranske projektile - NYT

Jučerašnji izraelski zračni napad na Siriju imao je za cilj pošiljku projektila iz Irana za libanonski Hezbolah, objavio je u subotu The New York Times.

Pozivajući se na jednog neimenovanog američkog dužnosnika, list navodi da su izraelski zrakoplovi u petak napali skladište na međunarodnoj zračnoj luci u Damasku u kojem su se navodno nalazili projektili zemlja-zemlja Fateh-110 dometa najmanje 200 kilometara proizvedeni u Iranu.

Četvrta generacija tih projektila, predstavljena 2012., ima domet 300 kilometara.

Napad je odobrio sigurnosni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na tajnom sastanku u četvrtak navečer, kazao je ranije za Reuters jedan neimenovani izraelski sigurnosni izvor.

Izrael je jasno dao do znanja da je spreman pribjeći sili kako bi spriječio da se oružje sirijskog režima Bašara al-Asada, uključujući i ono kemijsko, šalje Hezbolahu u Libanon.

To je bio drugi izraelski zračni napad na Siriju u zadnja četiri mjeseca. U siječnju ove godine Izrael je bombardirao konvoj u Siriji, kojim se vjerojatno prevozilo oružje za Hezbolah.

Hezbolah i Izrael vodili su 34 dana dug rat 2006. godine.

Oružje iz Irana stiže u Siriju uglavnom iz Iraka, ali sve više i drugim putevima, uključujući preko Turske i Libanona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03