TAJNE IZ II. SV. RATA

VIDEO: JE LI NACISTIČKI ZLOČINAC POBJEGAO PRAVDI? Povjesničari tvrde da snimka egzekucije ne prikazuje njega!

Novi dokumentarni film o smaknuću zloglasnog nacističkog zločinca, ovjekovječenog u filmu Schindlerova lista, obnovio je raspravu oko toga kako je masovni ubojica umro i da li je uopće bio obješen.

Desetljećima se vjerovalo da je Amon Goeth, odgovoran za smrt na desetke tisuća Židova i Poljaka tijekom Drugog svjetskog rata, smaknut 1946. godine.

Crno-bijeli video prikazuje kako ga egzekutori vješaju, no povjesničari tvrde u novom dokumentarcu za National Geografic nazvanom 'Krvave priče' da je video iz 1947. godine i da prikazuje vješanje Dr. Ludwiga Fischera.

Ono što zbrinjava jest što u službenim zapisnicima gotovo ne postoje nikakvi detalji o smrti sadističkog masovnog ubojice i nitko ne zna što se dogodilo s tijelom Goetha.

Povjesničarka Suzannah Lipscomb i voditelj Joe Crowley ipak ne vjeruju da je pobjegao iz Europe kao primjerice Adolf Eichmann i Joseph Mengele, i tvrde da je smaknut.

- Znamo da je smaknut, a postoji nepotvrđena informacija da su se egzekutori mučili s vješanjem zbog njegove visine. Ne postoje podaci o mjestu gdje je pokopan, možda je kremiran - kazao je redatelj dokumentarca David Caldwell-Evans.

Poljski državni filmski arhiv, Centar za istraživanje o holokaustu u Izraelu Yad Vashem, Goethova biografija i brojne internetske stranice identificirale su čovjeka s crno-bijele snimke vješanja kao Goetha.

Goeth, zapovjednik u nacističkom koncentracijskom logoru Krakow-Plaszow u Poljskoj, osuđen je 1946. godine zbog ubojstva desetaka tisuća Židova. Novorođenčad je ubijao iz zabave, a najviše je uživao kada bi njegove žrtve umirale polako i u velikoj boli.

Preživjeli su pričali o hororu pod palicom Goethova vodstva i u svojim svjedočanstvima tvrde da je ubijao zatvorenike iz osobnih interesa.

Ponekad bi na zatvorenike puštao pse koji bi ih pojeli žive, a onda bi ih Goeth osobno upucao, no tek kad bi se prestali micati. Zatvorenici su bili sretni ako bi preživjeli više od mjesec dana u logoru.

Goeth je uhićen 1945. godine. Dana 5. rujna 1946. proglašen je krivim, te smaknut 13. rujna.

U zapisima iz zatvora stoje samo dvije riječi: 'Umro je.'

U poljskom arhivu bili su 80 posto sigurni da je na snimci smaknuća on. - Video je kasnije iskorišten u dokumentarcu o Goethu i postavljen na YouTube te je postao mit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:05