SNIMKA KOJA SLAMA SRCE

VIDEO: 'JE LI TO GRANATA ILI AVION? KAD DOĐE, JAKO ĆEMO SE SMIJATI!' Tata iz Sirije bombardiranje je pretvorio u igru da utješi svoju uplašenu kćer

 

„Čuješ li avion? Da! To je avionski napad! Baš smiješno! Kad dođe, jako ćemo se smijati!”, kaže na video snimci otac svojoj trogodišnjoj djevojčici.

Uskoro iz daljine dopre zvuk eksplozije. A malena? Ona prasne u smijeh i smije se iz sveg glasa zajedno sa svojim tatom kao da je u pitanju vatromet i neko veliko veselje.

Ova snimka od koje se oči pune suzama i knedla zastaje u grlu nastala je u sirijskom gradu Idlibu gdje se ratu ne može pobjeći. Zato je Abdullah al-Mohammed pronašao način kako da utješi svoju uplašenu kćerkicu Salwu i granatiranje pretvori u igru.

Video u kojem se on i malena smiju granatama koje eksplodiraju iznad njihovih glava postao je viralan i podsjetio svijet na strašnu svakodnevicu stanovnika Idliba.

„Došao sam na tu ideju prije dvije godine. Bili su blagdani i djeca su se igrala petardama. Salwa se uplašila, a ja sam je smjesta podigao i rekao joj da se ne mora bojati jer to su samo djeca koja se igraju. Tad sam shvatio da je to sjajna ideja jer ona je bila uvjerena da su detonacije tek dio dječje igre. Tako sam svaki put kad bismo čuli avion, rekao: 'Hej, to je jako smiješno, blagdani su, to se samo djeca igraju' i slično. Uvjerio sam je da to nije ništa strašno i loše, već smiješno”, kaže Abdullah.

„Dok sam snimao onaj video koji sam poslije i objavio, u tijeku je bilo bombardiranje. Izvadio sam mobitel jer sam primijetio da se malena počela bojati. Pitao sam je: 'Što je to? Avion?' A ona je rekla; 'Ne, to je granata!' Ona zna razliku između aviona i granate, ali ipak se smije. S vremenom će ipak doznati da su te eksplozije smrtonosne, no dotada saznat će i tko smo mi te koji nam je cilj”, priča dalje Abdullah i dodaje:

„Već devet godina šaljemo svijetu poruke i već smo umorni od toga. Samo želim da moja djeca imaju dobar život. Ništa više, niti manje od toga. Nemamo nikakvih drugih želja. Samo želimo živjeti život bez rata i bombi, da naša djeca uče i normalno žive. To je sve.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:43