RUKA NA RCU

VIDEO: JE LI TRUMP ZABORAVIO RIJEČI AMERIČKE HIMNE? 'Činilo se kao da se muči s tekstom'

 
 Print screen / Youtube

Predsjednika SAD-a Donalda Trumpa dočekala je mješavina skandiranja i negodovanja na početku utakmice američkog nogometa kad se pojavio na sredini terena tijekom izvođenja himne.

No, kad je bend zasvirao prve taktove američke himne, svi prisutni usredotočili su se ne način na koji Trump odaje počast himni a koji je bio, u najmanju ruku, čudan.

Trumpovi obožavatelji rekli su da su uživali gledajući ga kako s rukom na srcu sluša himnu, dok se kritičarima činilo da je Trump zaboravio riječi himne.

Je li ih doista zaboravio? Sigurno je da tijekom izvođenja himne nije pjevao, primjećuje BBC. Video snimljen tijekom himne pokazuje Trumpa kako na početku nešto mrmlja, kao da izgovara tekst himne, radeći duge pauze i ispuštajući dijelove teksta. Tako je dio teksta 'bright stars' i 'the land of the free and the home of the brave', otpjevao prilično srčano, dok se kroz ostatak teksta nekako provukao.

Čim se video pojavio na društvenim mrežama, počela je rasprava o tome je li Trump zaboravio riječi američke himne jer na nekim prijašnjim snimkama, Trumpa se vidi kako pjeva himnu od početka do kraja.

BBC-jev novinar Anthony Zurcher na Twitteru je pokušao smiriti buru:

- Za one koji kažu da je Trump zaboravio tekst himne: Dolje na terenu je teško čuti i zvuk se odbija na sve strane. Pjevanje zajedno uz bend uopće nije lako.

No, neki drugi ipak nisu bili toliko blagonakloni rekavši kako se Trump muči s tekstom.

Kako bi se predsjednik SAD-a zapravo trebao ponašati tijekom izvođenja himne? To je detaljno propisano zakonom o zastavi (The Flag Code), iako nisu predviđene nikakve kazne za one koji se toga ne pridržavaju.

Zakon kaže kako bi sve osobe, osim onih u uniformama, tijekom izvođenja himne trebale gledati prema zastavi i držati desnu ruku na srcu.

No, za razliku od Trumpa, Barack Obama 2008. tijekom svoje predsjedničke kampanje nije držao ruku na srcu rekavši kako ga je djed učio da se ruka drži na srcu samo tijekom zakletve, dok se tijekom izvođenja himne stoji mirno i pjeva se tekst.

Zakon također propisuje da vojna lica i ratni veterani tijekom himne trebaju salutirati. Godine 1942. Odbor za himnu je propisao da se svakako treba pjevati tijekom izvođenja himne, no danas je to stvar osobnog odabira. Barack Obama je svojedobno učinio oboje: i pjevao i samo stajao odajući počast himni i zastavi. Bivši predsjednik Ronald Reagan jednom je rekao da ne zna tekstove svih himni na svijetu, no prilično je siguran da samo američka završava pitanjem i izazovom.

Predsjednik Trump u nekoliko je navrata prilično jasno dao do znanja da mu je silno stalo do odavanja počasti zastavi i himni.

U ponedjeljak je objavio na Twitteru: 'Želimo da se naša zastava poštuje, baš kao i naša himna'. Čak je promijenio i naslovnu sliku na svojem Twitteru te stavio onu na kojoj stoji slušajući himnu prije neke utakmice.

Trump je također vrlo oštro kritizirao igrače američkog nogometa koji su tijekom izvođenja himne kleknuli u znak protesta zbog rasne nepravde. Predsjednik je čak inzistirao da se igračima koji su kleknuli, da otkaz, no to se ipak nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33