NOVI DETALJI

VIDEO: JEDAN OD ČLANOVA SAUDIJSKOG ESKADRONA SMRTI SE NAKON UBOJSTVA PRERUŠIO U KHASHOGGIJA Snimljen je u njegovoj odjeći, s lažnom bradom!

 
Lijevo: Jamal Khashoggi, desno: Mustafa al-Madani u Khashoggijevoj odjeći
 Screenshot / FACEBOOK

Viši turski dužnosnik rekao je za CNN da se jedan od članova 15-eročlane skupine koju se sumnjiči za upletenost u smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija (59) obukao u novinarovu odjeću te da je snimljen kako se na dan Khashoggijevog nestanka šeće po Istanbulu, piše CNN.

CNN je došao u posjed snimaka policijskih sigurnosnih kamera, koje naočigled pokazuju kako taj muškarac u Khashoggijevoj odjeći te s lažnom bradom i naočalama kroz stražnja vrata napušta zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu.

Prema saznanjima turskih istražitelja, isti je muškarac, preobučen u Khashoggijevu odjeću, viđen kod istanbulske Plave džamije samo nekoliko sati nakon što je Khashoggi posljednji put viđen živ.

Viši turski dužnosnik kaže da je muškarac u pitanju Mustafa al-Madani (57), navodni član saudijske skupine koja je poslana da se obračuna s Khashoggijem u konzulatu u Istanbulu.

Saudijska je Arabija više puta mijenjala svoju verziju događaja u konzulatu u Istanbulu. Prvo su tjednima poricali da su imali ikakve veze s nestankom Jamala Khashoggija, kasnije su rekli da je preminuo nakon šakačkog obračuna, da bi naposljetku rekli da je Khashoggi ugušen tijekom obračuna u konzulatu.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije u nedjelju je rekao da je Khashoggi ubijen, ali greškom, te da Saudijska Arabija ne zna gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo.

Viši turski dužnosnik rekao je za CNN da je al-Madani zbog svoje građe i izgleda korišten kao Khashoggijev mamac i dubler. "Ne treba vam dubler za prijevod ili ispitivanje", rekao je turski dužnosnik. "Naša ocjena incidenta nije se promijenila od 6. listopada. Ovo je bilo planirano ubojstvo i tijelo je potom uklonjeno iz konzulata."

Saudijski izvor nije ni potvrdio ni opovrgnuo da je al-Madani u Istanbul poslan u svojstvu dublera, ali je naglasio da Khashoggi nije namjerno ubijen.

Al-Madani je snimljen kako iz konzulata s, pretpostavlja se, suradnikom, izlazi kroz stražnja vrata. Na snimci se može vidjeti da al-Madani naočigled nosi Khashoggijev sako, košulju i hlače. Al-Madani je četiri sata ranije snimljen kako sa suradnikom ulazi u konzulat, međutim tada je bio obučen u drukčiju odjeću od one u kojoj je izašao.

CNN također piše da tada kod konzulata bio prisutan i Salah Muhamad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, čelnik saudijskog Znanstvenog vijeća za forenziku te navodno jedan od članova 15-eročlane skupine za obračun s Khashoggijem koju je oformio Ahmed bin Muhamed Assiri, zamjenik čelnika tajne službe.

"Khashoggijeva je odjeća vjerojatno još bila topla kada ju je al-Madani obukao", rekao je viši turski dužnosnik.

Prema pisanju CNN-a, al-Madani je u Istanbul stigao u 3.37 sati ujutro u utorak 2. listopada. U 5.05 sati se prijavio u hotel Movenpick te je u 11.03 sati stigao u saudijski konzulat u Istanbulu. Khashoggi je pak u konzulat stigao u 13.14 sati. Al-Madani je u 14.52 sati na stražnja vrata izašao iz konzulata, no ovaj je puta bio obučen u Khashoggijevu odjeću. Al-Madani je potom viđen kako u 16.06 sati sa suradnikom obilazi Plavu džamiju. Al-Madani je u 16.29 snimljen kako se kreće Istanbulom u, pretpostavlja se, ponovno svojoj odjeći. Al-Madani se potom u 22.25 ponovno javio u svoj hotel te je 3. listopada u 1.25 sati napustio Tursku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:53