NAMNOŽILI SE

VIDEO: JEZIVI PRIZORI S POZNATOG GRČKOG OTOKA Nakon nezapamćene najezde paukovi sapleli divovsku mrežu koja je poput plašta prekrila sve

 
 YouTube

Globalno zatopljenje mijenja životne uvjete diljem Europe, čemu su posvjedočili Grci, gdje je golemo područje zelenila potpuno prekriveno paukovom mrežom.

Topliji vremenski uvjeti, vlažnija klima i dovoljno hrane za preživljavanje potaknuli su eksploziju broja insekata kao što su komarci. Oni su pak omiljena hrana paucima, koji su se stoga poprilično namnožili u zapadnoj Grčkoj: grčki Aitoliko pruža rijetko viđen prizor paukove mreže duljine čak 300 metara! Cijele generacije paukova vrste Tetragnatha narasle su zahvaljujući povoljnim životnim uvjetima, a ova vrsta poznata je po spektakularnim mrežama u kojima u sezoni parenja grade gnijezda.

Grčka biologinja Maria Chatzaki kazala je za Newsit.gr; "Izgleda kao da paukovi iskorištavaju priliku koju im pružaju ovi uvjeti i imaju neku vrstu zabave. Pare se, reproduciraju i pružaju cijelu novu generaciju. Ti paukovi nisu opasni za ljude i neće prouzročiti nikakvu štetu flori ovog područja."

Nakon što se dobro zabave, paukovi će ionako relativno brzo umrijeti, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36