DIZAJNERSKO ČUDO

VIDEO Jobsova superjahta porinuta godinu dana nakon njegove smrti. Bio je opsjednut njenim završetkom

 YouTube

AALSMER - Super jahta Stevea Jobsa, koju je projektirao i gotovo opsesivno gradio svojih posljednjih mjeseci, završena je godinu dana nakon njegove smrti. Iako je osnivač Applea nikad nije imao priliku vidjeti, 80 metara dugačka, luksuzna jahta konačno je u nizozemskom gradiću Aalsmeer porinuta u more . No, još uvijek nije zaplovila niti se zna kada obitelj Jobs planira koristiti to dizajnersko čudo.

Brod je u potpunosti rađen od laganog aluminija, a Jobs je zaposlio glavnog inžinjera Aplleovih trgovina da mu pomogne dizajnirati posebna stakla. Ona krase kormilarnicu, salon i glavnu palubu, dajući brodu čist i otvoren izgled. Jahta ima pomalo spartanski izgled, kako izvana tako i u unutrašnjosti, čiji je izgled osmislio poznati dizajner Philippe Strack.

Na mostu broda postavljeno sedam iMac kompjutera, koji su opremljeni nizom pomorskih softvera. Ne zna se koliko brod ima kabina niti koliko mu je članova posade potrebno za plovidbu.

Cijena jahte nije poznata, ali se zna da je Jobs bio opsjednut njenim završetkom nedugo prije smrti.

- Znam da je moguće da ću umrijeti i ostaviti suprugu Laurene s brodom koji je napola završen, ali moram nastaviti. Ako to ne učinim, to mi je pokazatelj da ću uskoro umrijeti - rekao je osnivač Apllea svom biografu Walteru Isaacsonu, pričajući mu o jahti koju gradi i važnosti koju ona ima u njegovom životu.

Prepostavlja se je da Jobs počeo projektiranje jahte nakon povratka s krstanja Sredozemljem, a više je puta brod redizajnirao te je na kraju, zbog bolesti gotovo otkazao projekt 2009. godine.

Obitelj preminulog osnivača Applea odlučila je nakon završetka gradnje broda zahvaliti radnicima koji su izveli radove: darovali su im IPod Shuffle i poruku u kojoj im zahvaljuju na teškom radu .

Elegantna i minimalistička jahta krštena je kao Venus, po rimskoj božici ljubavi, a još uvijek nije poznato kada će krenuti na svoje prvo putovanje. Sigurno je samo to da će uskoro biti prebačena u matičnu luku u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:32