BORBA PROTIV ASADA

VIDEO: JOŠ JEDAN MLADIĆ (20) IZ BIH POGINUO U SIRIJI 'Vlasnik slastičarne regrutira našu djecu'

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zbog toga je potaknuo izmjene postojećeg kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo pridruživanje bosanskohercegovačkih državljana paravojnom skupinama u inozemstvu
 YouTube

SARAJEVO - Dvadesetogodišnji Emedin Velić iz okolice Sarajeva treći je državljanin Bosne i Hercegovine za kojega je potvrđeno da je poginuo u Siriji boreći se na strani islamističkih pobunjenika protiv režima Bašara al Asada, prenose u petak lokalni mediji otvarajući pitanja o odlasku mladića iz BiH u rat u toj zemlji.

Potvrdivši za sarajevski "Dnevni avaz" da mu je brat poginuo u borbama, Eldin Velić kazao je da je za odlazak u Siriju njegov brat dobio i očevo dopuštenje. "Otišao je boriti se za potlačeni narod u Siriji", kazao je.

Kazao je i kako je točno da oni koji odlaze na sirijsko ratište dobivaju plaće "jer moraju od nečega živjeti", no ustvrdio je kako to ni blizu nisu "basnoslovne brojke" kako neki govore.

Obitelj Velić nastanjena je u mjestu Hadžići u blizini Sarajeva, a članovi obitelji još nekih mladića potvrdili su kako Velić nije jedini koji se borio u Siriji.

Jedan od njih je i Armen Dželko (22), za kojega je djed Ibrahim kazao kako je bez dopuštenja završio u Siriji nakon što je obitelj obavijestio da je dobio posao u Turskoj te potom otputovao.

"Netko mora otkriti što se dogodilo s našom djecom, netko mora odgovarati", upozorio je Ibrahim Dželko navodeći kako se zna tko organizira odlazak mladića iz BiH u Siriju, a kao jednoga od njih naveo je vlasnika lokalne slastičarne Sbahudina Izairija koji je pak takve optužbe odlučno odbacio. "Ja sam gajim tradicionalni islam i nemam veze s tim momcima. Očito nekome smetam jer sam iz Makedonije", kazao je Izairi.

Prije Emedina Velića u Siriji su poginuli bosanskohercegovački državljani Derviš Halilović i Muazer Šabić.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zbog toga je potaknuo izmjene postojećeg kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo pridruživanje bosanskohercegovačkih državljana paravojnom skupinama u inozemstvu.

"Tim izmjenama zakona bit će sankcionirani i organizatori koji se time bave", najavio je Radončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:43