PONOVNO U AKCIJI

VIDEO: JUREĆA RATNA TVRĐAVA Pogledajte kako se moćni američki nosač aviona nagnuo pri oštrom zaokretu u brzoj plovidbi

 US Navy

Jedan od najvećih ratnih brodova američke mornarice otisnuo se iz vojnog brodogradilišta u saveznoj državi Virginiji na pučinu, nakon što je gotovo dvije godine bio na popravku.

USS Dwight D. Eisenhower, golemi nosač zrakoplova na nuklearni pogon poznat kao Ike, sljedećih nekoliko mjeseci bit će na probnoj plovidbi, a onda će ga idućeg ljeta angažirati na redovnim operacijama.

Mornari i zrakoplovci na ratnom brodu od gotovo 11 tisuća četvornih metara također testiraju svoje sposobnosti.

Timelapse video o Ikeu - prva snimka nosača od jeseni 2013. - snimljen je krajem kolovoza i pokazuje impozantno plovilo kako se kreće brzinom od 56 kilometara na sat.

Pred kraj snimke vidi se i kako se brod dramatično naginje dok skreće velikom brzinom u vodama blizu Norfolka, grada u kojem je proveo na remontu puna 23 mjeseca, a pritom piloti vježbaju polijetanje i slijetanje borbenim zrakoplovima.

- Opet smo u igri i više smo nego spremni. Posada će testirati sposobnosti broda, od osnovnih do složenih operacija. Ovaj brod vraćamo u službu, i s ovom ekipom, nemam sumnje da je Ike više nego spreman podnijeti trening, ponovno krenuti u borbu protiv neprijatelja, te učiniti naše obitelji i našu naciju ponosnom - kazao je kapetan Steve Koehler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:13