NAPETOST U MEDIJIMA

VIDEO, Kako britanski mediji prate parlamentarne izbore: Histeriziraju i psuju, pa se ispričavaju

Murdochov Sun je na naslovnici Browna proglasio ‘skvoterom u Downing Streetu’
Britain's Liberal Democrat leader Nick Clegg returns to the Local Government Association building after attending a Victory in Europe (VE) day ceremony in London May 8, 2010. Clegg sought backing from senior party members on Saturday for a possible deal with the Conservatives after an election in which no party won an outright majority. REUTERS/Cathal McNaughton (BRITAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
 Reuters

LONDON - Britanski mediji od petka u stopu prate lidere tri najveće stranke - deseci televizijskih ekipa parkirani su im pred kućama, svaki im korak prate kamere.

Jedan producent Sky Newsa tako na Twitteru izvještava o svakom, pa i najmanjem detalju, od toga da je pred sjedištem liberalnih demokrata automobil Nicka Clegga parkiran “s upaljenim motorom”, do toga da su iznad Downing Streeta televizijski helikopteri koji čekaju povratak premijera Gordona Browna iz Škotske, a u zraku se osjeća iščekivanje.

Pregrubi Paxman

Neki novinari pomalo gube i živce, pa se tako BBC ispričao nakon što je njihova zvijezda Jeremy Paxman, u subotnjoj poslijepodnevnoj emisiji, najavio londonsku grupu The xx.

- Odlazimo s bendom čiju glazbu možda prepoznajete iz nekih BBC-jevih izbornih emisija, The xx. To nije samo zbog toga što smo napravili takvo sr***e od jednostavnog čina stavljanja slova “x” na komad papira - rekao je Paxman, iziritiran činjenicom da su Britanci izabrali parlament u kojem nitko nema većinu.

Iziritirana je bila i novinarka Sky Newsa, Kay Burley, koja je jednog od organizatora prosvjeda kojim su liberalni aktivisti od Clegga tražili da inzistira na izbornoj reformi, tijekom intervjua neprestno prekidala i povišenim mu glasom objašnjavala kako prosvjed “nema smisla” te ga pitala: “Zašto ne idete kući?”.

Nešto kasnije, Burley je pokušala ispred parlamenta intervjuirati direktora anketarske agencije Ipsos Bena Pagea, no u pozadini su joj prosvjednici toliko glasno vikali da je intervju morala prekinuti.

- Otpustite Kay Burley! Gledajte BBC! Dolje s imperijem! - vika je bila gotovo glasnija od samog intervjua.

- Demokracija u akciji. Ne vole Sun, ne vole nas, ne vole Ruperta - odvratila je Burley, aludirajući na vlasnika Suna i Sky Newsa, medijskog magnata Ruperta Murdocha, čiji mediji na ovim izborima podržavaju konzervativce.

Sunova ozbiljna šala

Sun je tako ovog vikenda izašao sa slikom premijera Gordona Browna uz naslov: “Skvoter zabarikadiran na broju 10: Muškarac (59) odbija napustiti kuću u Downing Streetu”.

Iako je dio medija pokušao stvoriti dojam da se Brown “ne da s vlasti”, te da bi trebao odmah podnijeti ostavku, u međuvremenu su se strasti smirile pa je svima jasno da zemlja ne može ostati obezglavljena i da premijer ne može otići dok se ne bude znalo tko će ga naslijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:31