RECHTS GEGEN RECHTS

VIDEO: KAKVA IDEJA Dosadili im neonacistički marševi pa napokon smislili kako im uzvratiti udarac

 AFP PHOTO / FRICKE / AFP PHOTO / FRICKE

WUNSIEDEL Njemački neonacisti desetljećima se 15. studenog okupljaju u Wunsiedelu – gradiću na sjeveroistoku Bavarske. U tom je gradu do 2011. godine bio pokopan Rudolf Hess, Hitlerov osobni tajnik i ratni zločinac koji je umro u zatvoru 1987. godine.

Neonacisti svake godine organiziraju komemorativni marš kroz Wunsiedel što je napokon dojadilo žiteljima mirnog gradića. Ove su godine, umjesto pasivnog promatranja, odlučili ukrasiti gradske ulice i neonacistički marš pretvoriti u humanitarnu akciju.

Naime, aktivistička skupina Rechts gegen Rechts osmislila je nenasilnu kampanju protiv ekstremističke parade.

Za svaki prehodani metar neonacista u povorci, lokalni poslovni ljudi obećali su donirati 10 eura EXIT-Deutschlandu, organizaciji koja neonacistima nudi pomoć požele li napustiti pokret i integrirati se u društvo.

Skupini od 200 neonacista koji su stigli u Wunsiedel preostale su dvije opcije – krenuti na marš kroz grad i svakim korakom donirati svoje ideološke protivnike ili odustati od planirane povorke.

Odlučili su nastaviti prema planu i u koloni krenuli gradskim ulicama koje su bile ukrašene ohrabrujućim natpisima. Na taj su način indirektno prikupili na tisuće eura donacija za udruženja i akcije protiv nacizma.

Njemačka ima dugogodišnju povijest nasilnih sukoba ekstremnih desničara i ljevičara na sličnim priredbama pa je ovakva, nenasilna ideja dočekana s olakšanjem.

'Ovako se treba boriti protiv neonacista, a ne ponašajući se još nasilnije od njih', napisao je jedan Nijemac na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:51