15 SEKUNDI PODRHTAVANJA

VIDEO: KAMERE SU SE TRESLE, ALI PREMIJERKA NIJE Pogledajte kako je prva žena Novog Zelanda reagirala kada je usred intervjua zemlju pogodio potres

 
 Mark Mitchell / POOL / AFP

Dok je Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, davala televizijski intervju, područje kod Wellingtona, glavnog grada te zemlje, pogodio je potres magnitude 5,8.

Epicentar potresa bio je na dubini od 46 kilometara, 25 kilometara sjeverozapadno od Levina.

Naime, kako piše The Guardian, Ardern je tijekom razgovora s Ryanom Bridgeom, voditeljem Newshubove emisije AM Show, prilično smireno kazala kako osjeti potres dok se televizijska kamera ispred nje tresla s obzirom na to da je epicentar bio nedaleko samog Wellingtona u kojem se nalazila.

- Sasvim pristojan potres - kazala je Ardern kroz smijeh osvrćući se oko sebe dok se nalazila u zgradi parlamenta koja nosi naziv "Košnica".

Potres je trajao 15-ak sekundi, a osjetilo ga je više stanovnika Novog Zelanda.

- U redu smo, potres je prestao - kazala je Ardern voditelju signalizirajući da mogu nastaviti s intervjuom.

Na pitanje voditelja osjeća li se sigurno, Ardern je odgovorila potvrdno.

Ardern je, poput velikog broja stanovnika Novog Zelanda, naviknuta na potrese. Novi Zeland, naime, leži na seizmičkom aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu, a radi se o pojasu vulkana koji okružuje Tihi ocean.

Tu se nalazi 40 posto svih aktivnih vulkana koji uz to, kao stratovulkani ili sivi vulkani, imaju ogromnu eksplozivnu snagu.

Inače, 2010. i 2011. godine došlo je do dva jaka potresa zbog kojih je najteže bio pogođen grad Christchurch u kojem je zbog potresa poginulo 185 ljudi, a centar grada bio je uništen.

Novi Zeland je 2016. godine pogodio potres snage 7,8 stupnjeva po Richteru u blizini regije Kaikoura, na čijem je području bilo proglašeno izvanredno stanje, a istoimeni gradić tada je najjače pogođen potresom.

Tada je i zbog upozorenja o mogućem tsunamiju došlo do masovne evakuacije stanovništva nakon što su veliki valovi pogodili Wellington na Sjevernom, kao i Christchurch na Južnom otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:33