ATENA U PLAMENU

VIDEO Kaos u Grčkoj: U prosvjedima izgorjelo troje ljudi

ATENA - Troje ljudi poginulo je u požaru jedne atenske banke koju su zapalili prosvjednici tijekom velikih prosvjeda protiv vladinih mjera štednje u Grčkoj, javljaju agencije.

Skupine mladih bacale su molotovljeve koktele na izloge trgovina i bankovne podružnice, što je uzrokovalo požar u zgradi u kojoj je podružnica banke u središtu glavnog grčkog grada. Maskirani mladi prosvjednici derali su se 'Ubojice!' i 'Spalite parlament!'. Iz zgrade banke evakuirano je dvadeset ljudi, a vatrogasci tragaju za ostalim žrtvama iako je požar pod kontrolom. U Ateni je zabilježeno još nekoliko manjih požara.

>>Paralizirana država: U Grčkoj počeo 24-satni opći štrajk

Deseci tisuća nezadovoljnih Grka izašli su danas na ulice kako bi prosvjedovali protiv novog rezanja potrošnje koja bi njihovu zemlju trebala spasiti od bankrota, a radnici su napustili svoja radna mjesta u znak 24-satnog općeg štrajka.

Prosvjedi u Ateni su među najvećima zadnjih godina, a neke procjene govore da je u njima sudjelovalo oko 60.000 ljudi.

Premijer Papandreu najavio je u nedjelju veoma oštre mjere štednje, među kojima smanjenje plaća i mirovina za državne službenike i povećanje PDV-a kako bi se do grla zadužena zemlja spasila s ruba propasti. Nove mjere moraju se provesti kako bi Grčka od drugih zemalja eurozone i Međunarodnoga monetarnog fonda dobila kreditni paket pomoći vrijedan 110 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:57