U VATRENOM OBRUČU

VIDEO Katastrofalan požar u Srbiji: Evakuirani mještani triju sela, ugroženo više od 300 kućanstava!

U gašenju požara pomaže ruski protupožarni zrakoplov Beriev Be-200

ZAGREB/ČAČAK - U Srbiji su zbog šumskih požara u subotu evakuirani stanovnici triju sela na jugozapadu zemlje, a vojska je pozvana da pomogne u gašenju požara koji divljaju zbog suše, jaljaju agencije.

Požari u okolici grada Čačka na jugozapadu zemlje zahvatili su padine brda i polja kukuruza isušena visokim temperaturama i doveli do evakuacije ugroženih sela Miokovci, Srezojevci i Gornja Gorevnica, javio je Reuters.

Vatrom je ugroženo 300 kućanstava, a povrijeđene su tri osobe, rekao je načelnik odjela za izvanredna stanja Predrag Marić, prenosi agencija Beta.

U gašenje požara na obroncima planine Suvobora koji je izbio još u petak navečer uključio se u subotu i ruski protupožarni zrakoplov Beriev Be-200 s kapacitetom od 12 tona, a već danima je uključen jedan ruski helikopter.

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je pozvalo vojsku i žandarmeriju da pomogne u gašenju požara koji prijeti trima selima.

Čelnik odjela za izvanredna stanja ministarstva unutarnjih poslova Predrag Marić kazao je kako je stanje "krajnje ozbiljno", navodi agencija Tanjug.

Načelnik odjela za izvanredna stanja moravičkog okruga Dragiša Bročić rekao je kako je požarom zahvaćeno između 400 i 500 hektara.

On je rekao kako se radi na sprječavanju širenja požara te kako će njegovo obuzdavanje trajati više od 24 sata.

"Vatra se širi velikom brzinom pa vatrogasci i mještani više ne mogu pomoći u gašenju. Požar je vjerojatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom mještana", kazao je Bročić.

Cijelo područje jugoistočne Europe zahvatio je toplinski udar s temperaturama koje dosežu i 40 stupnjeva Celzija što je potaknulo izbijanje stotina šumskih požara.

Izgleda da su najozbiljnije pogođeni Bosna i Hercegovina i Srbija, navodi Reuters.

Srbijanska policija objavila je kako su najteži požari u području Čačka i Nacionalnom parku Tara na zapadu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15