MIJENJA SE ODNOS SNAGA

VIDEO: KINEZI IZAZVALI AMERIKANCE NA PACIFIKU Snimke njihove moćne krstarice pokazuju da je naoružana kao najjači američki brodovi na Tihom oceanu

 
Kineski ratni brod Tip 055
 Screenshot: YouTube

Proteklog tjedna kineska je televizija objavila prve čiste snimke iz zraka svojeg novog borbenog broda, koji nosi oznaku Tip 055. Riječ je o 180 metara dugom brodu istisnine 13.500 tona, nakon ruskih nuklearnih krstarica klase Kirov drugom najvećem površinskom borbenom brodu na svijetu. Kinezi ga klasificiraju u klasu razarača naoružanog navođenim projektilima, dok ga Amerikanci smatraju krstaricom, kao što su to napravili vojni analitičari za izvješće američkom Kongresu ranije ove godine.

Novi Tip 055 ima 122 vertikalna lansirna silosa za projektile HHQ-9B i HQ-26, a koji mogu napadati ciljeve na moru, na kopnu i u zraku, ovisno o potrebi, navodi portal za vojna pitanja warisboring.com. Ono što će zabrinuti flote drugih država na Pacifiku jest podatak da je Tip 055 naoružan kao i američke krstarice klase Ticonderoga, a pritom premašuje količinu naoružanja svakog drugog površinskog borbenog broda na Pacifiku.

Tip 055 prvi je iz nove klase kineskih borbenih brodova, a očekuje se da će u operativnu službu Kineske ratne mornarice ući sljedeće godine. Prije nego se krenulo u njegovu izgradnju Kinezi su se uglavnom koncentrirali na gradnju većeg broja manjih borbenih brodova, poput korveta i fregata, te većih razarača. Ako zanemarimo nosače zrakoplova Liaoning i Tip 001A, dosad je najveći kineski borbeni brod bio 7500 tona težak razarač Tip 052D (naoružan sa 64 projektila) od kojih je šest u aktivnoj službi mornarice.

Ako pak pogledamo sastav pacifičkih flota drugih velikih sila na tom području, Amerikanci uz krstarice klase Ticonderoga ima i klasu razarača Arleigh Burke (9.500 tona težine, 96 vertikalnih lansirnih silosa), slično kao i japanska klasa razarača Atago (10.000 tona, 96 vertikalnih lansirnih silosa), dok Rusi imaju krstaricu Varjag klase Slava, tešku 11.500 tona i s naoružanjem od 120 vertikalnih lansirnih silosa.

Prema ovim podacima vidljivo je da su Kinezi prestigli ili dostigli druge sile na Pacifiku u smislu vatrene moći najvećih razarača i/ili krstarice. No, valja napomenuti da SAD i dalje ima više brodova čija zajednička vatrena moć nadmašuje onu kineske mornarice - naime, SAD u svojoj Pacifičkoj floti ima čak 36 Arleigh Burke razarača i 12 Ticonderoga krstarica koji ukupno imaju preko 5000 vertikalnih lansirnih silosa.

Valja napomenuti i da je Tip 055 prvi brod Kineske ratne mornarice koji je u cijelosti projektiran i proizveden u Kini, a javnosti je prvi put predstavljen 28. lipnja ove godine. Brod je opremljen i novim sustavima za protuzračnu obranu, obranu od projektila i oružja s broda i podmornice. Osim toga, krasi ga i "stealth" dizjan zbog kojem ima smanjeni radarski odraz (nešto slično, iako ne toliko napredno kao američki USS Zumwalt).

- Razarač Tip 055 biti će dio proturaketne obrane zajedno s razračima 052D. Kina će uskoro izgraditi i svoju veriju proturaketnog sustava Aegis, ukopljenog u Tip 055 - zaključio je za Global Times kineski vojni analitičar Song Zhongping.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:53