IDE K'O METAK

VIDEO Kinezi sve pretekli: Testirali vlak koji juri nevjerojatnih 500 kilometara na sat!

Putnički vlak nevjerojatnu brzinu je dostigao tijekom testiranja 1.318 kilometara dugoj pruzi od Pekinga do Šangaja. Vrijeme puta između dva grada skratio je upola
FILE - In this Dec. 3, 2010 file photo, a CRH380A high-speed passenger train runs past workers at a newly built Shanghai Hongqiao High-Speed Railway Station in Shanghai, China. China's government announced another cut in railway construction spending Friday amid concern about the debts of the world's biggest rail network and the safety of its showcase bullet trains. (AP Photo, File) CHINA OUT
 AP2010

ZAGREB - Najveći kineski proizvođač željezničkih vozila CSR Corp. ovoga je tjedna testirao svoj novi vlak koji dostiže brzinu od čak 500 kilometara na sat.

Superbrzi vlak sa šest vagona najnoviji je u seriji CRH vlakova a najveću mu je vučna snaga 22.800 kilovata. Vlakovi tipa CRH380 koji trenutno prometuju prugom za velike brzine između Šangaja i Pekinga imaju vučnu snagu od 9600 kilovata a dostižu brzinu od 300 kilometara na sat.

Ding Sansan, glavni tehnički stručnjak tvrtke, rekao je da je dizajn superbrzog vlaka, s lokomotivom dugog povijenog uskog nosa, nadahnut drevnim kineskim mačevima.

Kineske željeznice su naručile ukupno 60 Velaro vlakova. Tri su vlaka napravljena u Krefeldu u Njemačkoj dok se ostalih 57 jedinica proizvode u Tvornici lokomotiva i željezničkih vozila u Tangshanu.

- Najnoviji vlak obogatit će naše iskustvo koje ćemo iskoristiti u proizvodnji. Iako namjeravamo putovanja učiniti što kraćima, moramo reći da se budući kineski vlakovi neće oslanjati isključivo na brzinu i ovih 500 kilometara što sada testiramo vjerojatno nam još neće postati standard, rekao je direktor CSR-a Zhao Xiaogang dodavši da je prioritet njegove kompanije sigurnost putnika.

Vlak je u ponedjeljak obavio probnu vožnju, a zasad se ne zna hoće li se i kada početi koristiti i u komercijalne svrhe.

Razlog tome su tehnički problemi pri gradnji modernih pruga koji su u srpnju doveli do sudara dvaju superbrzih vlakova. U toj nesreći, koja se dogodila na području istočne provincije Zheijang, poginulo je 40 ljudi.

Kineska vlada želi do 2015. sagraditi više od 45.000 kilometara pruga namijenjenih superbrzim vlakovima.

Prosječna brzina vlakova brze željeznice u Kini iznosi oko 200 kilometara na sat. Kina ima i najdužu mrežu pruga za superbrze vlakove na svijetu, od čak 10.000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 12:53