IZDALI GA NJEGOVI

VIDEO: KLIČKO STJERAN U KUT Pokušao spriječiti prosvjede pa ga poprskali aparatom za gašenje požara

Prosvjednici od jučer pokušavaju doći do parlamenta koji je okružen policijskim kordonima

Vitali Kličko, vođa ukrajinske opozicije, loše je prošao kada je pokušao spriječiti sukobe između policije i demonstranata u centru Kijeva.

Okupljene je pozvao na mirne prosvjede i zamolio ih da ne dopuste da dođe do nasilja. No, radikalna grupa od 30-ak mladih i ljutih prosvjednika odbila mu je poslušnost. Uzeli su aparat za gašenje i njime ušutkali bivšeg boksačkog prvaka svijeta.

Prosvjednici od jučer pokušavaju doći do parlamenta koji je okružen policijskim kordonima. Na to ih je potaknuo novi kontroverzni zakon kojim se u Ukrajini zabranjuju prosvjedi. Diljem Kijeva sukobljavali su se s policijom pri čemu je ozlijeđeno najmanje 30 ljudi.

Podsjetimo, na centralnom Trgu neovisnosti u Kijevu prije mjesec dana okupilo se oko 200.000 ljudi kako bi prosvjedovali protiv odluke aktualnog premijera Viktora Janukoviča da odbije jasno se opredijeliti za ulazak Ukrajine u Europsku uniju. Proeuropski orijentirani građani uz podršku oporbe traže njegovu ostavku jer smatraju da je tu odluku donio pod pritiskom ruskog Kremlja. Bivša ukrajinska premijerka Julia Timošenko iz zatvora im je dala podršku, a prosvjedima se priključila i njena kći.

Inače, Rusija je prilično stiskala Ukrajinu da odustane od sporazuma s EU, na način da je obustavila uvoz ukrajinskih proizvoda, a zatvaranje ruskog tržišta bio bi udarac za tamošnje gospodarstvo, poglavito istočnih proruskih dijelova Ukrajine, koji ovise upravo o ruskom tržištu. Osim toga, Gazpromom je tražio da Kijev odmah isplati 7 milijardi duga za plin, a dodatno su održani i manevri uz granicu. A na stolu je i prijedlog da će Ukrajina plaćati ruski plin po povlaštenim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:24