TRESE SE I PUKOVNIKU MOAMERU

VIDEO Ključa i u Libiji: Gadafijeve snage iz snajpera pucaju po prosvjednicima

Aktivisti u Libiji pripremaju se za 'Dan gnjeva' i preko društvenih mreža pozivaju na prosvjede protiv aktualne vlasti
 AFP

U zemlji Moamera Gadafija nemirno je od utorka kada su se prosvjednici sukobili s policijom i Gadafijevim pristašama u drugom po veličini gradu Bengaziju, tražeći oslobađanje odvjetnika obitelji zatvorenika ubijenih 1996. u jednom zatvoru u Tripoliju.

U sukobima je ranjeno više desetaka ljudi, a policija je rastjerala prosvjednike koji su palili vozila, dok su se u isto vrijeme u Tripoliju i još nekim mjestima održavali skupovi podrške Gadafiju.

U srijedu navečer sukobi su izbili i u Baydi na istoku Libije, a neki izvori navode da su četiri osobe pritom ubijene. Neslužbene informacije govore da je po prosvjednicima pucano i u još nekim gradovima, javlja BBC .

Odvjetnik obitelji u međuvremenu je oslobođen, kao i 110 članova zabranjene militantne Libijske islamske borbene skupine, no protuvladine demonstracije nisu stale. Facebook grupa nazvana 'Pobuna 17. veljače 2011., Dan gnjeva u Libiji', u ponedjeljak ujutro je imala 4.400 članova, a u utorak navečer već dvostruko više. Zasad nije poznato koliko će se ljudi odazvati na današnji prosvjed. Organizacija Human Rights Watch objavila je da je 14 njegovih organizatora uhićeno.

Ponovno se okupljaju i Gadafijevi pristaše, i to na Zelenom trgu u samom centru glavnoga grada Tripolija, kamo pristižu studenti iz drugih dijelova zemlje, izvikujući parole: 'Mi branimo Gadafija i revoluciju!' i 'Revolucija se nastavlja'!

Neki korisnici društvenih mreža kažu kako vladine snage iz helikoptera vjerojatno povremeno pucaju po prosvjednicima, a pojedinci tvrde da pritom koriste i snajpere.

Pukovnik Gadafi, koji Libijom vlada od puča 1969., u sinoćnjem je obraćanju narodu poručio da će revolucionari prevladati. 'Dolje neprijatelj, dolje marionete! Američke i cionističke marionete past će kao što pada jesensko lišće' – uskliknuo je Gadafi.

Reagirala je i Europska Unija, s porukom libijskim vlastima da dopuste slobodu govora i učine sve kako bi se izbjegla eskalacija nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:50