SMRT U ANDAMA

VIDEO: Komad ledenjaka pao u jezero, izazvao tsunami i odnio tri života

LIMA - Tri su osobe poginule nakon što ih je zahvatio tsunami kojeg je izazvao ogroman otkinuti komad ledenjaka koji je pao u jezeru nedaleko od grada Carhuaza u peruanskim Andama.

Strani mediji javljaju kako je komad ledenjaka bio veličine 500 na 200 metara, a odlomio se zbog nedavnih jakih kiša koje su zahvatile to područje. Vjeruje se kako je uzrok snažnih padalina upravo globalno zatopljenje koje sve više topi ledenjake.

Tsunami val je bio visok preko 23 metra u prekrio je Carhuaz, grad udaljen oko 200 kilometara sjeverno od peruanskog glavnog grada Lime. Prema prvim informacijama, u nanosima blata i vode poginule su tri osobe.

Očekuje se obraćanje javnost predsjednika lokalne vlade Cesara Alvareza kao i obavijest o evakuaciji najužeg područja oko jezera te najugroženijeg stanovništva. Znanstvenici predviđaju kako bi moglo doći do novih odlamanja glečera.

Inače, ovo nije prva takva nesreća u Peruu. Još 1970. potres nedaleko od sada pogođenog Carhuaza pokrenuo je lavinu zemlje, leda i blata koja se s planine Huascaran spustila na mjesto Yungay. Poginulo je bilo 20 tisuća Peruanaca.

Znanstvenici upozoravaju kako će se ovi slučajevi početi sve više pojavljivati, a postoji izvjesna mogućnost da će glečeri na Andama u potpunosti nestati u sljedećih 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45