EDUKACIJA ŠEFA DRŽAVE

VIDEO Lekcije za djecu ili povjerljivi dokumenti: Pogledajte filmove o SSSR-u koje je CIA snimala za Reagana

Filmovi traju od sedam do 20 minuta, a podsjećaju na one kakvi se puštaju osnovnoškolcima

CIA je objavila filmove o Sovjetskom Savezu koji na prvi pogled nalikuju jefitnim edukacijskim filmovima kakvi se puštaju osnovnoškolcima. Riječ je zapravo o videima koji su bili namijenjeni tadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu, piše Daily Mail .

Ovi filmovi, koji su bili povjerljivi sve do sad, nastali su jer je CIA ocijenila kako bi mogli 'pomoći Reganu', a prvi je nastao 1981. godine. Pokrivali su brojne teme onog doba, od sovjetske okupacije Afganistana do opisa Moskve, koju je Regan trebao posjetiti. Filmovi traju od 7 do 20 minuta a iznose CIA-in stav o stanju u Sovjetskom Savezu.

- Socijalistička indoktrinacija na sovjetski način rano se uvodi u obrazovanje djece - navodi tako narator u filmu o propagandi u Sovjetskom Savezu.

Regan je u privatnim bilješkama naveo kako je mnogo naučio iz ovih filmova. CIA-ini analitičari su, sudeći po filmovima, često znali pogriješiti, pa tako navode kako postoje male šanse da se na čelo SSSR-a popne Mihail Gorbačov.

Povjesničar Nick Dujmovic naglašava kako se Regan ipak nije previše oslanjao na ove filmove u svojim političkim odlukama. Njihova produkcija je za ono vrijeme bila previše zahtjevna, pa se procjenjuje kako je Regan gledao u prosjeku jedan takav film svaka dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:56