RAZOČARAN JE

VIDEO: 'LETEĆI ČOVJEK' NIJE USPIO SA SVOJIM IZUMOM PRELETJETI LA MACHE 'To je golemo razočaranje'

 
Franky Zapata
 REUTERS

"Leteći čovjek", francuski izumitelj Franky Zapata, nije uspio preletjeti La Manche svojim "Flyboardom" u četvrtak jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom, objavio je član njegove tehničke ekipe.

Zapata, koji je zadobio pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kad je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Europski i svjetski prvak u jet-skiju, 40-godišnji francuski državljanin Zapata, poletio je u 07:06 sati po GMT-u s plaže Sangatte blizu Calaisa i nadao se stići do Dovera za 20 minuta, brzinom do 140 kilometara na sat i na visini između 15 do 20 metara.

- To je golemo razočaranje. Dogovorio se s brodom za opskrbu, no vjerojatno je promašio platformu za samo nekoliko centimetara - rekao je član ekipe za BFM televiziju. Dodao je da Zapata nije ozlijeđen.

- Prakticirali smo manevar više desetaka puta i na nemirnijem moru, s platformama koje su se više pomicale i to bez ikakvih problema - izjavio je tehničar.

- Nije riječ o vjetru, nisu krivi valovi. Platforma je bila dva metra iznad palube, svaki pokret broda je pretjeran - objasnio je.

Zapata je nestao s vidika gledatelja, vučen helikopterom. Nekoliko minuta poslije njegova je ekipa najavila da se nije uspio spustiti na brod kako bi nadopunio gorivo.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je "100 posto razvijen u Francuskoj".

French inventor Franky Zapata talks to his wife as he gets ready for take off on a Flyboard to cross the English channel from Sangatte to Dover, in Sangatte, France, July 25, 2019.  REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS
Franky Zapata sa suprugom

Njegov Flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku, a čiji je najuži dio širok oko 35 kilometara, morao se opskrbljivati na putu.

Početkom srpnja, francuske pomorske vlasti za La Manche i Sjeverno more dale su "negativno mišljenje" o Zapatinu projektu upozorivši da je ta zona "opasna" zbog osobito gustog prometa. No u utorak navečer upozorenje je uklonjeno pošto su vlasti dobile "brojna jamstva" o "sigurnosti" preleta.

Zapata je svoj izum već bio predstavio na Forumu inovacija u obrambenoj industriji u Parizu krajem 2018. godine. Tad je njegov Flyboard bio korišten kao platforma za snajperista koji je bio podrška komandosima u napadu izvedenom s plovila na rijeci Seinei.

Francuske specijalne snage zainteresirane su za tu platformu "za posebne operacije u urbanim područjima".

Prije nego što je izumio svoj "Flyboard Air", Zapata, koji je građanin Marseillea, već je "letio" nad vodom na svome akva-Flyboardu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:23