STOTINJAK SRETNIKA

VIDEO: LEVITIRA NAD PRUGOM Evo kako izgleda vožnja lebdećim vlakom koji juri brže od 500 kilometara na sat

 cc

U Japanu je u probnu vožnju na liniji između gradova Uenohare i Fuefukija u subotu pušten superbrzi vlak koji juri lebdeći nad tračnicama.

Zovu ga maglev, s obzirom da se koristi magnetskom levitacijom, a na prvoj probnoj vožnji koja je bila otvorena za javnost, postigao je brzinu nešto veću od vrtoglavih 500 kilometara na sat.

U vlak se ukrcalo sto sretnika koji su uspjeli kupiti kartu, a tijekom vrlo kratkog putovanja (udaljenost između dvaju gradova je 40-ak kilometara), na zaslonu unutar vlaka mogli su vidjeti brzinu kojom se vlak trenutno kreće.

Trenutni superbrzi japanski vlakovi jure do 320 kilometara na sat, a probne vožnje magleva nastavit će se još osam dana. Nije poznato kada bi trebali biti pušteni u redovni promet, ali zna se da bi svaki maglev trebao imati 16 vagona i primat će oko tisuću putnika.

Inače, brzinski rekord kada su vlakovi u pitanju drži francuski TGV, koji je tijekom eksperimentalne vožnje dosegnuo brzinu od gotovo 575 kilometara na sat. Doduše, TGV ne lebdi, nego se kreće po tračnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:38