LEDENA EPOPEJA

VIDEO: LUDA PROSLAVA NA JUŽNOM POLU Zaglavili u ledu na Božić, a Novu godinu dočekali raspjevani

Ruski brod koji već danima nepomično stoji blizu Južnog pola pokušat će izvući Amerikanci. Ekipa je u međuvremenu dočekala i proslavila Novu godinu.
 YouTube

Epopeji s ruskom brodom Akademik Šokalski, koji je na Božić zaglavio u ledu blizu Južnog pola ne nazire se kraj.

Nedugo nakon što je s Akademika upućen poziv upomoć, prema njemu su krenula tri ledolomca, no zbog loših se vremenskih uvjeta nijedan nije uspio probiti. Najbliže je došao kineski brod Xue Long, no zbog predebelog se leda zaustavio na nekih 7 nautičkih milja od Akademika.

U međuvremenu je u pokušaj probijanja krenuo i australski brod Aurora Australis, ali je i on tijekom ponedjeljka morao odustati. Uspjeha nije imao ni francuski brod Astrolabia.

Na kraju je iz ruskog ministarstva vanjskih poslova stigla obavijest da će najveći dio od 74 osobe na palubi Akademika biti evakuiran helikopterom kojeg u posjedu ima kineski Xue Long.

AFP

Foto: AFP

Plan je bio da kineski i australski ledolomac budu pozicionirani jedan pored drugog na otvorenom moru, ali u utorak se ispostavilo da se Kinezi već neko vrijeme nisu u stanju pomaknuti s mjesta te se čini, kako piše BBC , da su i sami zaglavili u ledu.

U pomoć će im pokušati priskočiti Australci, a helikopterska je evakuacija zbog svega do daljnjega odgođena.

Spas svima njima, ali tek za 7-8 dana, mogao bi pružiti moćni američki ledolomac Polar Star, koji kroz led debeo 2 metra može ploviti brzinom od 3 čvora. 'Taj je brod na putu prema Australiji, odakle će nastaviti prema Antarktici kako bi Akademika Šokalskog izvukao iz leda', rekao je Jurij Volkov, direktor hidrometeorološkog zavoda na ruskom Dalekom istoku u čijoj je floti i Akademik Šokalski, prenosi agencija ITAR-TASS.

Po Volkovljevim riječima, Akademik je trenutno u nepovoljnim vremenskim uvjetima: brod je zahvatila mećava, a vidljivost je ograničena. No, među putnicima i posadom atmosfera je, s obzirom na situaciju, vesela. U nepreglednom ledenom prostranstvu društvo im povremeno prave pingvini koji znatiželjno prilaze i promatraju brod.

Raspjevani doček Nove godine

Andrew Peacock, brodski liječnik, rekao je da su putnici 'razočarani', ali su se 'pomirili s time da moraju i dalje čekati' te si pokušavaju podići moral malom svečanosti koju će na Silvestrovo upriličiti u baru na brodu, koji zaliha svježih namirnica ima za još dva tjedna, a suhe hrane za dodatna dva tjedna. Peacock ipak primjećuje da je pića sve manje, a 'alkohola tek toliko' da mogu obilježiti početak nove godine.

Na snimci koja je stigla s Akademika Šokalskog, doček Nove godine je protekao u prilično dobrom raspoloženju. Ekipa je čak zapjevala stihove koji govore o njihovoj polarnoj agoniji. Voditelj ekspedicije Chris Turney snimku je objavio na YouTubeu, ali zbog slabe internetske veze na nekoliko je mjesta 'pukla'.

Akademik Šokalski je 28. studenoga pošao u ekspediciju u čast stote obljetnice putovanja na Antarktiku koje je organizirao znameniti australski istraživač Douglas Mawson. Na brodu je posada s 22 člana i 52 putnika - skupina znanstvenika iz australske antarktičke ekspedicije i njihovi suputnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:59