StoryEditor
BIJES U RUSIJI

VIDEO: 'MA, KAKAV ŠLJAM MORAŠ BITI DA TO UČINIŠ...' Snimka policijskih specijalaca koji mlate ženu dok je vuku prema vozilu zgrozila sve

 
Policija svladava Dariju Sosnovskaju
 Maxim Shemetov / REUTERS

Video snimka na kojoj ruski policajci udaraju mladu ženu u trbuh izazvala je bijes brojnih Rusa koji smatraju da vlasti koriste pretjeranu silu kako bi rastjerali prosvjede koji u Moskvi traju tjednima.

Video koji je snimljen u subotu i kasnije su ga internetom proširile slavne ruske osobe s milijunima pratitelja, prikazuju trenutak u kojemu dva pripadnika interventne policije s kacigama vuku ženu, Dariju Sosnovskaju prema policijskom vozilu.

Sosnovskaja (26) se pokušala osloboditi i srušiti jednog od policajaca koji su na to odgovorili udarcima u trbuh, a jedan od reportera koji je snimao incident sarkastično je policajca nazvao "herojem".

Djevojka je među 200 ljudi koji su u subotu pritvoreni zbog sudjelovanja u prosvjedima koje vlasti nazivaju ilegalnima, a koji su se odvili nakon sankcioniranog prosvjeda za održavanje slobodnih lokalnih izbora.

 

Na odobrenom dijelu prosvjeda prisustvovalo je oko 60 tisuća ljudi, rekli su iz promatračke skupine White Counter, a ovaj prosvjed najveći je u posljednjih osam godina te je posebice značajan u vrijeme kada ohrabreni opozicijski pokreti nastoje smanjiti moć predsjednika Vladimira Putina.

Poznati pjevač Egor Krid podijelio je snimku uhićenja na svom Instagram profilu sa 10.7 milijuna pratitelja, kao i Sergej Lazarev, također popularan pjevač, s oko 4 milijuna pratitelja. Snimku je zbog toga vidjelo više od 3 milijuna ljudi.

U objavi prepunoj psovki, Krid je poručio da je uložio pritužbu policiji te tražio da pronađu i kazne policajce koji su odgovorni za nasilje.

"Kakav šljam moraš biti da udariš pripadnicu ljepšeg spola", napisao je Krid. "Ne zanima me što je učinila. Ovakve se stvari ne bi trebale događati".

Law enforcement officers detain a man after a rally to demand authorities allow opposition candidates to run in the upcoming local election in Moscow, Russia August 10, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov
Maxim Shemetov / REUTERS
 

Lazarev je ponašanje policajaca nazvao "sramotom", a mnogi drugi Rusi također su na društvenim medijima izrazili zgroženost događajem.

Ruske vlasti odbile su optužbe za korištenje pretjerane sile kako bi rastjerali prosvjede koji traju već pet tjedana, no SAD i Europska unija već su dovele u pitanje njihove metode.

Moskovska policija odbila je u ponedjeljak komentirati incident.

Sosnovskaja, koja je ranije prisustvovala dopuštenom prosvjedu, rekla je da privedena nakon što se policiji žalila na uhićenje muškaraca za kojeg se činilo da pati od neke vrste invalidnosti.

Djevojka je nakon toga podnijela pritužbu zbog načina na koji je pritvorena.

Law enforcement officers and journalists run along a street after a rally to demand authorities allow opposition candidates to run in the upcoming local election in Moscow, Russia August 10, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov
Maxim Shemetov / REUTERS
 

U znak bijesa koji je snimka izazvala, odvjetnik za ljudska prava, Pavel Čikov, ponudio je nagradu od 100 tisuća rublji (1.500 dolara) bilo kome tko identificira policajca na snimci koji je nosio masku i kacigu.

Jedna ruska internetska stranica kasnije je poručila da su ga identificirali i objavili njegovo ime sa slikom, no odbili su uzeti Čikovu nagradu.

Nekoliko Rusa koje je policija ozlijedila na prosvjedima zatražilo je naknade za štetu putem suda.

Aktivisti su poručili da planiraju organizirati još jedan prosvjed 17. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2020 20:50