'OVO JE DOBAR DOGOVOR'

VIDEO: MAKEDONSKI PREMIJER ZORAN ZAEV U OBRAĆANJU NACIJI OTKRIO 'Postigli smo dogovor s Grčkom, ustavno ime naše države bit će Sjeverna Makedonija'

 
 screenshot YouTube

>>> NOVO 18:51 Zoran Zaev je u obraćanju naciji potvrdio da je postigao dogovor s grčkom stranom prema kojemu bi novo ustavno ime Makedonije bilo Sjeverna Makedonija. Najavio je da će sporazum, koji bi u subotu trebao biti potpisan, staviti na referendum kako bi se građani o njemu izjasnili. Između ostalog je rekao da sporazum osigurava izlazak Makedonije iz izolacije, omogućuje joj europsku perspektivu, stabilnost i napredak. Kazao je da Makedonci ostaju Makedonci kao etnička zajednica s tim imenom, a da će se u dokumentima voditi kao državljani Sjeverne Makedonije.

- Postigli smo povijesni dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etnički identitet, izjavio je Zaev.

- Ovu šansu moramo hrabro i smjelo iskoristiti. Ne želimo poraze, nego pobjede. Imamo povijesno, vjekovno rješenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rješenjem jačamo nacionalni identitet, izjavio je.

--------------------------------

Grčka i Makedonija postigle su dogovor o tome kako okončati dugogodišnji spor oko službenog imena Makedonije, objavio je u utorak dužnosnik grčke vlade.

Grčki premijer Alexis Tsipras o tome je u utorak poslijepodne izvijestio predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa. Tsipras je potvrdio da je postignut sporazum o imenu Makedonije, koji predviđa da Skoplje u svom ustavu promijeni ime zemlje.

Dodao je da je riječ o 'dobrom dogovoru' za Grčku te da će sporazum biti poslan na ratifikaciju u grčki parlament nakon što Makedonija ispuni sve dogovorene uvjete.

Zasad nije poznato kako će se prema sporazumu ubuduće službeno zvati Makedonija, iako makedonski mediji navode da je vrlo vjerojatno riječ o 'Sjevernoj Makedoniji'.

Potpisivanje sporazuma zakazano je za subotu na Prespanskom jezeru, a dogovoru je podršku dala i vodeća albanska stranka u Makedoniji, koja je dio vladajuće koalicije. Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je da će se u 18:30 sati obratiti naciji ovim povodom te je moguće da će tijekom obraćanja objaviti i prijedlog novog ustavnog imena svoje države.

Dugogodišnje neslaganje dvije susjedne zemlje oko imena bila je prepreka Makedoniji da se pridruži i NATO-u i Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:09