URLIKALI PO SENATU

VIDEO 'MARŠ VAN, SMRADOVI JEDNI!' Aktivisti upali na sjednicu s lisicama, htjeli uhapsiti 'ratnog zločinca' Henryja Kissingera

 YouTube

Pripadnici aktivističke organizacije Code Pink upali su u četvrtak na sjednicu Odbora za oružane snage američkog Senata kako bi izvršili 'građansko uhićenje' nekadašnjeg američkog državnog tajnika i geopolitičkog maga Henryja Kissingera (91).

Nekoliko prosvjednika je nosilo transparente s natpisima 'Kissinger ratni zločinac' i 'Kambodža', a svi su se sjatili oko ostarjelog, ali još uvijek vitalnog diplomata, koji je pozvan kao svjedok na saslušanju o 'globalnim izazovima i američkoj strategiji nacionalne sigurnosti'.

Sjednicu je vodio senator John McCain, koji je odmah proglasio stanku uz obećanje da će nastavak uslijediti tek nakon što policija uhiti ekipu koja je došla uhititi Kissingera, koji je samo mirno i hladnokrvno sjedio, ne osvrćući se pretjerano na aktiviste, koji su za njega imali spremne lisice.

'Član sam ovog odbora godinama i nikada nisam vidio nešto sramotno i grozno poput ove demonstracije koja se upravo odvila pred našim očima', rekao je uznemireni McCain, na što su mu aktivisti uzvratili salvom povika.

'Čujte, morat ćete začepiti ili ću vas dati sve pohapsiti. Marš van, smradovi jedni', rekao je sada već dobrano iznervirani republikanski senator iz Arizone upućujući pritom isprike Kissingeru.

Situacija se zatim primirila, a kada je Kissinger počeo svjedočiti, uvodno mu je izlaganje prekinulo još aktivista, koji su počeli urlikati da je ratni zločinac.

'Vijetnam! Od 1969. do 1973. Kissinger je, radeći za Richarda Nixona, nadgledao pokolje u Vijetnamu, Kambodži i Laosu u kojima su život izgubili milijuni', vikao je jedan od aktivista. Optužio ga je i za organizaciju puča u Čileu.

Na sjednici odbora bio je i nekadašnji američki državni tajnik George P. Shultz (94), koji se u jednom trenutku ustao i osobno počeo prepirati s prosvjednicima. 'Klanjam se Henryju Kissingeru zbog doprinosa miru i sigurnosti', izjavio je i pritom zaradio veliki pljesak okupljenih političara, naravno ne i prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:12