TALAČKA KRIZA OKONČANA POKOLJEM

VIDEO, MASAKR U SAHARI Alžir izveo zračni napad, 30 talaca poginulo!

 AFP

NOVO 23:02 Trideset talaca, među kojima sedmero stranaca, ubijeno je u operciji alžirske vojske koja je u četvrtak krenula u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerila držala u plinskom postrojenju Tinganturinu na istoku zemlje, objavio je kasno u četvrtak izvor u alžirskoj službi sigurnosti.

Izvor je kazao Reutersu da su među poginulim stranim taocima dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljanin. Nacionalnosti ostalih zasad nisu poznate.

Moguće je da će broj žrtava rasti jer vojska još pretražuje postrojenje nakon završetka operacije oslobađanja, kazao je izvor i dodao da je u akciji ubijeno najmanje 11 islamista, uključujući i vođu skupine Abu al-Baraa.

Tijekom operacije nekoliko stotina alžirskih radnika zatočenih u postrojenju i nekolicina stranih uspjela je pobjeći.

Glasnogovornik alžirske vlade potvrdio je nešto ranije da su u vojnoj akciji oslobađanja talaca u pustinjskom plinskom postrojenju neki taoci poginuli, ali i da je vojska bila prisiljena pokušati ih osloboditi jer su propali pregovori s otmičarima.

-----------------------------------------------

14:40 Izvještaji nekoliko lokalnih i stranih agencija govore o 'zračnom napadu' koji su izvele alžirske snage na lokaciju na kojoj su držani taoci. Prema prvim informacijama, u eksplozijama je poginulo 35 taoca i 15 otmičara, dok je otmičarima uspjelo pobjeći 45 taoca, od kojih su 15 bili strani državljani.

Još nije u potpunosti jasno što se desilo na terenu, a predstavnici alžirskih snaga sigurnosti tvrde kako nije bilo zračnog napada, već se radilo o izvidničkoj akciji specijalnih postrojbi.

--------------------------------------------------------------------

13:00 - Islamistički borci otvorili su međunarodnu frontu u građanskom ratu uzevši desetke zapadnih taoca u plinskom postrojenju u alžirskoj pustinji u vrijeme francuske ofenzive protiv pobunjenika u susjednom Maliju.

Više od 24 sata nakon što su naoružani napadači napali plinsko postrojenje u srijedu, malo se toga zna osim da je skupina koja se naziva "Bataljunom krvi" ustvrdila da je zarobila 41 stranog državljana, među kojima su Amerikanci, Japanci i Europljani, u Tigantourineu duboko u Sahari.

Napadači su rekli da su pod zapovjedništvom Mohtara Belmohtara, povijesnog vođe Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) koji ih je ubacio na sjever Malija.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague potvrdi je da je jedan Britanac ubijen, a "niz" drugih britanskih građana uzet za taoce. Alžirski mediji su objavili da je jedan Alžirac ubijen u napadu. U drugom lokalnom izvješću se navodi da je poginuo jedan Francuz.

Precizne brojke i nacionalnosti stranih taoca ne mogu biti potvrđeni.

Militanti su priopćili da je među taocima sedam Amerikanaca, što je broj za koji su američki dužnosnici rekli da ne mogu potvrditi. Norveška naftna kompanija Statoil navodi da je zarobljeno devet norveških djelatnika i tri alžirska zaposlenika.

Japanski mediji su izvijestili da je među taocima pet djelatnika japanske tvrtke JGC.

"Ovo je opasna situacija koja se jako brzo razvija", rekao je Hague novinarima u Sydneyu u četvrtak.

"Poslali smo tim za brzo razmještanje iz Foreign Officea kako bismo pojačali sigurnost djelatnika našeg veleposlanstva i konzulata", kazao je on istaknuvši da je sigurnost apsolutni prioritet.

Američki ministar obrane Leon Panetta je izjavio kako želi "uvjeriti američki narod da će SAD poduzeti sve potrebne i odgovarajuće korake za rješavanje ove situacije".

Japanski premijer je rekao novinarima da "Japan neće nikada tolerirati takav čin", prenijela je novinska agencija Jiji. Njegova vlada je održala izvanrednu sjednicu i priopćila je da radi s drugim državama kako bi oslobodila japanske građane.

Militanti su objavili da su u napadu na plinsko polje u Alžiru oteli 41 zapadnog državljanina kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju, gdje francuske snage trenutačno vode borbe s islamistima.

Predvođena alžirskim veteranom gerilskih ratova u Afganistanu, skupina je zatražila da Francuska zaustavi svoju sedmodnevnu intervenciju u Maliju, koju podupiru zapadni i afrički saveznici koji strahuju da al Kaida, kojoj je stiglo ljudstvo i oružje od poraženih libijskih snaga Moamera Gadafija, gradi utočište u pustinji.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je pohvaljen zbog naređivanja zračnih udara i slanja vojnika u bivšu francusku koloniju Mali prošloga tjedna, nije odgovorio na taj zahtjev. On je upozorio na dugu, tešku borbu, a sada je suočen s rizikom napada na francuske i druge zapadne ciljeve u Africi i izvan nje.

Alžirska vlada je isključila mogućnost pregovora, a SAD i druge zapadne vlade su osudile teroristički napad na plinsko postrojenje, koje je sada zatvoreno, a koje proizvodi 10 posto alžirskog plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:50