POMAHNITALI NAPADAČ

VIDEO: MASAKR U ŠVICARSKOJ Radnik u tvornici drva ubio troje kolega i ranio sedmero

Troje ljudi je ubijeno, a sedmero ih je ranjeno, od kojih šestero teško, danas oko 9 sati u kantini tvornice za preradu drva Kronospan u švicarskom gradiću Menznau kada je vatru otvorio 42-godišnji, inače “mirni”, radnik te tvrtke. Među ubijenima je i napadač, ali još nisu poznati razlozi zbog kojih je došlo do pucnjave.

Policija je odmah izašla na teren s tri helikoptera kojima je u obližnje bolnice prevezla četvero najteže ozlijeđenih. Prema prvim informacijama, svi stradali su švicarski državljani, a policija smatra da napadač, bivši kick boxer, nije slučajno odabrao svoje žrtve. Policija je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdila da je ubojica 42-godišnji Victor B. koji je više od deset godina radio kao strojar u toj tvornici. Pojedini mediji izvještavaju da je oženjen i ima djecu, ali i da se u posljednje vrijeme čudno ponašao.

- Često je razgovarao sam sa sobom ili s ljudima koji nisu bili prisutni, ali nikad nije bio agresivan - rekao je jedan od njegovih kolega novinarima.

Pretpostavlja se da je imao psihičkih problema. Direktor tvrtke, kako prenosi Tribune de Genčve, izjavio je da je riječ o mirnom i neproblematičnom radniku.

Kronospan je jedan od najvećih regionalnih poslodavaca i u tom švicarskom gradiću zapošljava oko 400 ljudi. Tvrtka je navodno nedavno najavila rezanje proizvodnje zbog osobito teških vremenskih uvjeta za sječu drva. Mogu li smanjenje proizvodnje i kriza u drvnoj industriji biti povod za masakr, još nije poznato.

Gradonačelnik Adrian Duss-Kiener izjavio je da je duboko potresen tim “neshvatljivim i nezamislivim događajem”.

Iako su masovne pucnjave i ubojstva u Švicarskoj rijetki, činjenica je da je od početka godine ovo već drugi incident u toj europskoj zemlji, i to s tragičnim posljedicama izazvanim pucnjavom iz vatrenog oružja.

Naime, početkom siječnja je 33-godišnji Švicarac u pomahnitalom pohodu, pod utjecajem alkohola, ubio tri žene i teško ranio dva muškarca. Švicarska ima jednu od najviših stopa posjedovanja oružja na svijetu, ali ga rijetko koriste.

Prema procjenama, u zemlji s osam milijuna stanovnika ima između 2,3 i 4,5 milijuna vatrenog oružja. Unatoč visokoj stopi posjedovanja oružja, broj ubojstava vatrenim oružjem osam je puta manji nego u SAD-u ili dvaput manji nego u Njemačkoj. Za razliku od svojih susjeda, Švicarska, pak, ima višu stopu samoubojstava vatrenim oružjem, i to većinom muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:42