'GORUĆI OTOK'

VIDEO: MASOVNA EVAKUACIJA ZBOG IZNENADNE ERUPCIJE VULKANA KOJI JE 'SPAVAO' STOLJEĆIMA 'Moguća je eksplozivna erupcija, prijete i tsunamiji'

 
 Print screen / Youtube

Vulkan Kadovar na istoimenom otoku u sastavu države Papue Nove Gvineje, počeo je ovih dana izbacivati pepeo zbog čega je evakuirano više od 500 stanovnika obližnjih naselja, piše Guardian.

Vulkan na otoku, koji doseže 365 metara nadmorske visine, stoljećima je bio 'uspavan', a onda je iznenada 5. siječnja proradio.

- Trenutno samo izbacuje pepeo, rekao je Cheyne O’Brien iz Centra za izdavanje upozorenja zbog vulkanskog pepela u Darwinu.

- Oblak pepela dosegao je visinu od 2.133 metra te formirao stup dima koji se kreće u smjeru sjeverozapada. Promijeni li vjetar smjer, oblak bi mogao ugroziti aerodrom u Wewaku, rekao je.

Svi stanovnici otoka su evakuirani i nitko nije ozlijeđen. Erupcija možda postane eksplozivna, a postoji i opasnost od lokalnih tsunamija i klizišta.

- Nema podataka o prijašnjim erupcijama Kadovara, rekao je Chris Firth, vulkanolog sa Sveučilišta Macquarie.

- No, znanstvenici pretpostavljaju da je upravo Kadovar jedan od dva 'goruća otoka' koji se spominju u dnevnicima engleskog gusara i pustolova Williama Dampiera iz 17. stoljeća, dodao je.

On je možda vidio posljednju erupciju Kadovara tijekom svoje potrage za Terrom Australis, južnim kontinentom za koji se nekad vjerovalo da je samo mit.

U međuvremenu, vulkanolozi pažljivo motre Kadovar jer ne znaju što se može dogoditi s obzirom da nema podataka o prijašnjim erupcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 07:03