VELIKI PROJEKT

VIDEO: MEGATUNEL DUG 18 KILOMETARA POVEZIVAT ĆE DANSKU I NJEMAČKU ISPOD MORA Imat će dva kolosijeka i četiri traka autoceste, koštat će milijarde

 
Femern Belt
 Søren Lund Hviid / Alamy / Alamy / Profimedia

Izgradnja najdužega podvodnog cestovnog tunela na svijetu, koji će povezivati Dansku i Njemačku, počet će u siječnju iduće godine, rekao je danski ministar prometa u petak.

Željeznički i cestovni tunel preko tjesnaca Femern Belt dug 18 kilometara obuhvaćat će elektrificiranu željeznicu s dva kolosijeka i autocestu s četiri trake, a povezivat će danski otok Lolland i Puttgarden u sjevernoj Njemačkoj.

Danska vlada najprije je najavila planove za projekt 2015. godine s datumom dovršetka 2024., ali očekuje se da će tunel biti otvoren za promet 2029. godine.

Procjenjuje se da će cijeli projekt stajati 7,6 milijardi američkih dolara po cijenama iz 2015., prema fondu Femern Belt Development.

U ožujku su regulatorni organi EU za državnu pomoć Danskoj odobrili financijsku potporu za projekt rekavši da pozitivni učinci projekta očito nadmašuju svako potencijalno narušavanje tržišnog natjecanja.

Putnicima trenutno treba 45 minuta plovidbe trajektom da prijeđu tjesnac Femern Belt, no kad tunel bude izgrađen, prijeći će ga autom za 10 minuta ili vlakom za 7 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01