ZAŠTITA OKOLIŠA

VIDEO: MICHAEL MOORE ŠOKIRAO NOVIM FILMOM Kompletnu zelenu industriju proglasio velikom prevarom, napao gotovo sve aktiviste osim Grete'

 
Michael Moore
 JIM WATSON / AFP

Redatelj Michael Moore ponovno je šokirao svijet. U najnovijem dokumentarcu, objavljenom točno na Dan planeta Zemlje 22. travnja, optužuje borce za zaštitu okoliša za licemjerje, te tvrdi da je čitavo njihovo djelovanje "opasno, pogrešno i destruktivno".

Film "Planet ljudi" izazvao je toliko žestoke reakcije "zelenih" da su zatražili njegovo uklanjanje s medijskih platformi. Tom su se zahtjevu priključili i neki znanstvenici koji se bave klimom. Moore je poznat po svojim kontroverznim djelima poput "Fahrenheit 9/11" ili "Bowling for Columbine" (Ludi za oružjem, op.a.), piše Guardian.

U filmu se tvrdi da su električni automobili i solarna energija nepouzdani te da i ti izvori energije ovise o fosilnim gorivima kako bi funkcionirala. Žestoko se obrušava i na Ala Gorea kojeg optužuje da je promovirao pogrešne tehnologije za rješavanje klimatske krize.

Film je isprovocirao furiozne reakcije znanstvenika koji su tražili da se film potpuno povuče iz distribucije. Jedan od distributora, kuća "Film for action", odmah ga je povukla uz obrazloženje da se radi o uratku punim dezinformacija. Kasnije su ga ipak vratili, tvrdeći da ne žele optužbe za cenzuru. Također, ustvrdili su, "ne žele filmu davati više utjecaja i mistike nego što zaslužuje".

'Poluistine i laži'

Među zgroženima je i Josh Fox, autor dokumentarca Gasland, koji je napisao pismo potpisano od strane više aktivista i znanstvenika. Tvrde da je Mooreov dokumentarac promašio puno toga kada priča o korištenja obnovljive energije. Film nazivaju "šokantnim i apsurdnim".

Jedan od potpisnika pisma je i klimatski aktivist Michael Mann. Prema njegovim riječima film sadrži brojne poluistine i laži, te nema veze sa zaštitom planete.

Film je prvotno prikazan na festivalu 'Moores' Traverse film' gdje je priopćeno kako se radi o najvažnijem uratku u 15 godina. Redatelj filma Jeff Gibbs u njemu sugerira kako će neograničen ekonomski i demografski rast imati veće učinke na Zemlju nego tehnologija.

Klimatski aktivist Bill McKibben jedna je od meta filma. Optužen je da je korporacijski novac koristio kako bi ga uzeo za sebe, umjesto da biomasu koristi za energiju. Te je optužbe s gnušanjem odbio.

- Navikao sam na zlostavljanje i napade iz industrije fosilnih goriva. Radim sve što mogu kako bih ignorirao cjeloživotne prijetnje od ekstremista - kazao je.

Ugledni britanski list dodaje kako je tehnologija proizvodnje obnovljive energije dugo navođena kao skupa i nepouzdana u lobistički grupama naftnih kompanija.

Inače, na impozantnoj listi ljudi koje je Moore napao u svojem najnovijem uratku jedno vrlo zvučno ime nedostaje - ono Grete Thunberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:43