SPORNA RIJEČ 'GOTOVINA'

VIDEO: 'MORAT ĆEMO PLATITI...' Objavljena snimka u kojoj Trump s bivšim odvjetnikom dogovara isplatu bivše Playboyeve zečice

 
Karen McDougal
 Profimedia, INSTAR Images

Američka televizijska postaja CNN došla je u posjed zvučnog zapisa razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog bivšeg osobnog odvjetnika Michaela Cohena iz rujna 2016. godine te su njezin sadržaj emitirali u emisiji "Cuomo Prime Time".

CNN piše da se na snimci može čuti kako tada kandidat za predsjednika SAD-a Trump sa svojim tadašnjim osobnim odvjetnikom Cohenom razgovara o tome kako kupiti prava na priču Playboyjeve zečice Karen McDougal o navodnoj aferi s Trumpom koja se dogodila prije desetak godina.

Osim što pruža uvid u privatan razgovor između Trumpa i Cohena, snimka dokazuje da je sadašnji američki predsjednik znao da je postojala ponuda da se kupe prava na McDougalinu priču. Cohen je Trumpu rekao da planira osnovati tvrtku te da će priču kupiti od izdavačke kuće American Media, vlasnika tabloida National Enquirer. Kvaliteta snimka nije najbolja, a Trump i Cohen osporavaju značenje riječi "gotovina" koju je upotrijebio Trump.

"Moram otvoriti tvrtku za prebacivanje svih tih informacija koje se tiču našeg prijatelja Davida", rekao je Cohen, najvjerojatnije referirajući se na čelnog čovjeka American Medije Davida Peckera. Kada se Cohen ponovno dotakne plaćanja, Trump ga prekine. "Kakvo plaćanje", pita Trump. "Morat ćemo platiti", odgovara mu Cohen. Nakon toga se može čuti kako Trump Cohenu govori da "plati gotovinom", međutim zbog loše kvalitete snimke nije jasno sugerira li da treba platiti gotovinom ili da neće platiti. "Ne, ne", odgovara Cohen, no nije jasno što kaže poslije toga.

Sadašnji Trumpov osobni odvjetnik Rudy Giuliani kaže da Trump nikada nije izvršio isplatu, a prethodno je potvrdio da snimka Cohena i Trumpa postoji te da se u njoj raspravljalo o kupnji prava na priču. "Sudeći po snimci, nema naznaka da je počinjeno neko kazneno djelo", rekao je Giuliani prilikom gostovanja na televizijskoj postaji Fox News u utorak.

Trump se u srijedu okomio na Cohena oko puštanja snimke njihovog razgovora u javnost. "Kakav to odvjetnik snima svog klijenta? Jako tužno! Je li ovo prvi put, nisam za to nikad čuo? Zašto je snimka naprasno prekinuta (izrezana) dok sam pretpostavlja se govorio pozitivne stvari? Čujem da postoji još klijenata i novinara koji su snimani - je li to moguće? Šteta!", napisao je Trump na Twitteru.

Cohenov odvjetnik Lenny Davis snimku je poslao CNN-u. "O čemu je ovdje riječ? Ovo se tiče iskrenosti nasuprot lažnog svjedočenja protiv Michaela Cohena. Zašto Giuliani lažno svjedoči o Michaelu Cohenu? Zato što ga se boje", rekao je Davis prilikom gostovanja u emisija Chrisa Cuoma "Cuomo Prime Time". "Boje se da on zna istinu od Donaldu Trumpu. On će jednog dana otkriti istinu o Donaldu Trumpu. Istina je da je na Trumpovo spominjanje "gotovine", za koju Giuliani zna da je koriste samo dileri droge i mafijaši, Cohen rekao "ne, ne, ne, ne"", nastavio je Davis.

"Dame i gospodo, ako ste glasali za Donalda Trumpa, poslušajte snimku i postavite si pitanje: Laže li Donald Trump kada kaže da nije rekao riječ "gotovina" i optužuje Michaela Cohena da koristi riječ "gotovina". Cohen je oklevetan. Cohen je izvrijeđan i ljudi bliski Donaldu Trumpu su ga nazvali raznim pogrdnim imenima."

Giuliani i odvjetnik tvrtke Trump Organization Alan Futerfas poriču da snimka pokazuje da je Trump nudio da se plati gotovinom. "Nema šanse da možete pomisliti da će (Donald Trump) otvoriti tvrtku i onda platiti gotovinom, osim ako ste potpuni idiot", rekao je Giuliani za Fox News u utorak. "Ovo je pušteno u javnost s iznimno uvredljivim opisom onoga što se nalazi na snimci."

Futerfas tvrdi da se "gotovina" iz snimke odnosi na način financiranja dogovora. "Laže onaj koji Davis govori da se gotovina iz razgovora odnosi na zelenu valutu", rekao je odvjetnik tvrtke Trump Organization za CNN. "Ne postoji transakcija koja se izvršava u zelenoj valuti. To se ne događa. Cijeli se dogovor uopće nije dogodio. Da bi se dogodio, radilo bi se o isplati velikoj tvrtki uz koju bi se priložila izjava o pristanku. Te bi dokumente pripremili odvjetnici obaju strana."

"Riječ gotovina se spominje u kontekstu razlikovanja između plaćanja na rate i jednokratne isplate. U tom se kontekstu spominje riječ gotovina. Bilo tko tko zna nešto o (tvrtki Trump Organization) i načinu na koji Donald Trump posluje zna da nema zelene gotovine. Sve je zabilježeno", rekao je Futerfas.

Cohen je tijekom razgovora s Trumpom rekao i da je o svemu pričao i s čelnim čovjekom za financije u tvrtki Trump Organization Allenom Weisselbergom. Futerfas nije želio odgovoriti bi li isplata za McDougalinu priču išla preko tvrtke Trump Organization ili iz Trumpovog privatnog računa.

Iz American Medije i ureda državnog odvjetnika na Manhattanu nisu komentirali priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:14