MISTERIJ

VIDEO: MRAČNA TAJNA IZGUBLJENOG JEZERA Svake godine u isto vrijeme otvara se rupa koja usiše svu vodu...

 screenshot YouTube

Veći dio godine Izgubljeno jezero, koje se nalazi uz autocestu u američkoj saveznoj državi Oregon, izgleda sasvim uobičajeno - mirno i nepomično. No, svake zime otvara se misteriozna rupa u koju počinje utjecati voda pa se jezero dobrim dijelom isuši.

Pojava traje oduvijek, po njoj je jezero dobilo i ime, no čini se da za nju postoji relativno jednostavno objašnjenje.

Geolozi, naime, tvrde da za rapidnu drenažu jezera odgovornost valja svaliti na vulkanski reljef na tom području. Vjeruju da ispod jezera postoji sustav tunela koje je stvorila lava prilikom davnih erupcija.

No, eksperti su ostali u čudu jer nisu bili u stanju objasniti gdje sva ta golema količina vode u konačnici završi. Postoje nagađanja da kroz tunele opskrbljuje obližnja izvorišta, no to dosad nije potvrđeno tako da je to i dalje misterij.

Glasnogovornica lokalne šumarije Jude McHugh kaže da je čula da postoje ideje prema kojima bi se pokušalo napraviti svojevrstan čep kako bi se spriječilo isušivanje jezera, no pritom navodi da bi takav pothvat, čak i kada bi uspio, vrlo vjerojatno rezultirao poplavama lokalnog područja. Svake godine, kad voda nestane u podzemnim tunelima, blizu rupe osvanu olupine automobila i niz drugih odbačenih objekata, za koje se pretpostavlja da su bačeni s ciljem zatvaranja rupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21