POSLJEDNJI FARAON

VIDEO Mubarak: Želio bih otići, ali Egipat će potonuti u kaos ako sada odstupim

Ako sada odem Muslimanska braća će zauzeti moje mjesto, rekao je Mubarak u intervjuu ABC-u te dodao: 'Nesretan sam zbog onoga što se dogodilo jučer. Ne želim da Egipćani ratuju jedni protiv drugih'
 AFP

WASHINGTON - "Ako sada budem odstupio, Egipat će potonuti u kaos", izjavio je večeras u ekskluzivnom razgovoru za američku televizijsku postaju ABC egipatski predsjednik Hosni Mubarak u svom prvom istupu u javnosti nakon što su njegovu zemlju potresli nemiri.

U razgovoru s novinarkom Christiane Amanpour Mubarak, čije odstupanje već nekoliko dana traže prosvjednici diljem Egipta, rekao je kako bi na stanoviti način rado otišao sa svoga položaja.

- Dosta mi je. Već 62 godine sam u javnoj službi i muka mi je od toga. Želio bih otići. Ali, osjećam odgovornost prema svojoj zemlji jer ako sada odstupim ona će potonuti u kaos - poručio je egipatski predsjednik, dodajući kako ga "nije briga što narod misli o njemu jer mu je na srcu samo Egipat".

Mubarak je odgovorio i na zahtjeve svog saveznika američkog predsjednika Baracka Obame da se povuče s svoje funkcije, pojašnjavajući kako mu je u telefonskom razgovoru rekao da je "dobar čovjek, ali ne razumije egipatsku kulturu" i što bi se dogodilo ako on odstupi.

"Ako sada odstupim Muslimanska braća će zauzeti moje mjesto", pojasnio je Mubarak.

Čovjek zbog kojega je Egipat na rubu građanskog rata demantirao je tvrdnje kako njegova administracija stoji iza sve krvavijih sukoba između antivladinih prosvjednika i pristaša njegova režima.

"Jako sam nesretan zbog onoga što se dogodilo jučer. Ne želim da Egipćani ratuju jedni protiv drugih", rekao je predsjednik i za nerede optužio Muslimansku braću.

Upitan kako se osjeća u svemu ovome što se događa Mubarak je odgovorio:

"Osjećam se jak. Nikada neću pobjeći, umrijet ću na egipatskom tlu", zaključio je državnik kojeg, zajedno s njegovom obitelji, u predsjedničkoj palači u Kairu čuvaju jake vojne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:03