RAZORNI POŽARI

VIDEO: Na istoku Australije napokon pala kiša, no zrak u Canberri i dalje je opasan

 
 AFP

Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požari u ponedjeljak ujutro bilo je nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti, no u Canberri je kvaliteta zraka i dalje na životno opasnoj razini zbog dima okolnih požara.

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i sveučilišta u gradu zatvoreni su, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskom glavnom gradu i dalje je najlošija u svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima, jer je u centru grada indeks kvalitete zraka u ponedjeljak ujutro bio 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo što iznad 200 smatra se opasnim.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je odgovorno za koordinaciju u slučaju katastrofe, osoblju je reklo da ostane kod kuće 48 sati zbog loše kvalitete zraka.

U najteže pogođenom New South Walesu bukti 140 požara, no svi su na najnižem stupnju opasnosti.

Kiša je u ponedjeljak donekle donijela olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare.

 

Dvoje ljudi nestalo je nakon vatrene stihije u subotu, rekla je Shane Fitzsimmons, povjerenica vatrogasne službe u New South Walesu.

U državi Victoriji, gdje još uvijek nije poznata sudbina četvero ljudi, više od 40 požara gorjelo je u ponedjeljak.

Blaga kiša i nešto umjereniji uvjeti usporili su požare i omogućili dostavu namirnica izoliranim zajednicama, rekao je viktorijski premijer Daniel Andrews za 3AW radio.

Australska vlada će se obvezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tijekom sljedeće dvije godine da pomogne pokriti cijenu obnove nakon požara, rekao je premijer Scott Morrison u ponedjeljak, a bude li potrebno i daljnje financiranje, bit će omogućeno, rekao je.

Na konferenciji za novinare on je izjavio da će vlada platiti "koliko god bude stajao" oporavak od požara, koji divljaju tjednima ili sad već mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2021 05:07